Foto: Roger Marthinsen

"En real leder ville ha gått ut med en uforbeholden unnskyldning til de to som har blitt urettmessig latterliggjort og hengt ut"

– At to tidligere fagsjefer i Helgelandssykehuset HF har deltatt offentlig i debatten kommer vel snarere av et ønske om å få frem fakta og nyanser i saken og i debatten. Er dette skadelig på noen måte, spør Ståle Paulsen.

----------

Debatt # Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

----------

HVA BURDE HULDA GUNNLAUGSDOTTÌR HA GJORT?

Etter at Statens helsetilsyns endelige rapport i tarmkreftkirurgisaken ved helgelandssykehuset i Sandnessjøen kom har debatten (e) omkring både denne og selve saken gått livlig. Mesteparten av denne/disse har også vært ført i sosiale media. Dette liker administrerende direktør i Helgelandssykehuset, Hulda Gunnlaugsdottìr dårlig. Og tidligere ansatte i Helgelandssykehuset HF er ikke noe å bry seg om. Disse «er ikke ansatte her lenger.»

I Rana No uttaler hun seg om saken den 18.11. 2021. Og akkurat her kan det være på sin plass med noen kommentarer /spørsmål: 

At debatten(e) har tatt løs på såkalte sosiale media er av den enkle årsak at aviser på Helgeland enten stenger debattfeltene for kommentarer, eller disse har ikke kommentarfelt i under artikler. På denne måten flyttes hele debatten (dritten) over dit. Skal en for eksempel svare på påstander i en artikkel fra noen andre så må det skrives et eget leserinnlegg til dette. Hulda Gunnlaugsdottìr er selv på facebook. Så akkurat dette skal hun kunne begripe.

At to tidligere fagsjefer i Helgelandssykehuset HF har deltatt offentlig i debatten kommer vel snarere av et ønske om å få frem fakta og nyanser i saken og i debatten. Er dette skadelig på noen måte? Så lenge disse to ikke skriver noe annet enn det som allerede er offentlig kjent og tilgjengelig?

Så har den samme Hulda Gunnlaugsdottìr gjort alt hun har kunnet for å dysse ned både hele denne saken og Helgelanssykehuset i Sandnessjøen. Hun har kanskje hatt som en slags fix idè her om at ved å gjøre dette så ville sykehusmiljøet der akseptere henne som administrerende direktør i HSYK. Men det som har skjedd er det nettopp det tvert motsatte. Her har hun lidd fullstendig nederlag. 

Hvor lenge hun kan sitte i denne stillingen etter alt bruduljen i prosessen kan bli spennende å se. Og det er trist å være vitne til et slikt "fall" som i dette tilfellet. Hun hadde alle muligheter i stillingen som administrerende direktør i Nye Helgelandssykehuset.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Hun burde i hvert fall ha klart å holdt lokalpolitikerne og sykehusaksjonistene på minst èn armlengdes avstand.  Da kunne kanskje hele denne prosessen ha blitt helt annerledes enn den tragikomedien som skulle komme.

Og i Rana No 18.11 så starter hun opp en behandling uten først å stille riktig diagnose. Hva er det største problemet, et omdømmeproblem eller et kvalitetsproblem? Begge er ille, men hva er «verst» av disse to?

På en måte kan dette kanskje minne litt om Helse Nord. Der kommer konklusjonen før premissene må letes opp. Vanligvis skal dette være motsatt.

Hva burde så Hulda Gunnlaugsdottìr ha gjort? 

En real leder ville ha gått ut med en uforbeholden unnskyldning til de to som har blitt urettmessig latterliggjort og hengt ut gjennom nesten to år: Ida Bukholm og Kåre Løvstakken. Av den enkle grunnen at disse to blir fullstendig renvasket med helsetilsynets endelige rapport

Helse Nord, Helgelandssykehuset HF og Helgelandssykehuset i Sandnessjøen blir en ganske annen sak. Her kan det snakkes om regelrett slakt. Av ulike årsaker. For dårlig kontroll med kirurgi, vedtak uten utredning og kirurgi som ikke har holdt norsk nasjonal standard. 

Og ikke minst: Varsling av alvorlige medisinske avvik og unaturlige dødsfall ble ikke gjort. Av rene politiske vurderinger.

Hvorfor kommer ikke så Hulda Gunnlaugsdottìr med noen unnskyldning her? Akkurat dette kan hun bare vite selv. 

Èn realistisk årsak kan være at det har gått såkalt prestisje her. Både i denne enkeltsaken, og i hele sykehusprosessen på Helgeland. Med det overordnete målet at tidligere helseminister Høies vedtak fra 2020 skal gjennomføres. Om dette er aldri så lite realistisk gjennomførbart. 

Oppnås ikke dette vil det være et stort (personlig) nederlag både for Cecilie Daae og Hulda Gunnlaugsdottìr.

Og tarmkreftkirurgien på Helgeland skal ikke legges til Helgelandssykehuset i Mo i Rana. Fordi «hovedsykehuset» etter dette vedtaket er vedtatt å skulle ligge i «Sandnessjøen og omegn». 

Som egentlig betyr Alstahaug kommune, bare sagt på en litt annen måte.

Helse Nord og Helgelandssykehuset skal etter helseforetaksloven i Norge arbeide for å gjennomføre Høies vedtak. Så akkurat den er i utgangspunktet grei. Men har de i virkeligheten GJORT dette etter januar 2020?

DET blir også en annen sak.

Noen av oss har dessuten ikke så lett for å bruke ordet «unnskyld». For å finne et brukbart svar på hvorfor dette er slik må vi kanskje gå til psykologiens verden. Men dette med prestisje og/eller ikke ville innrømme nederlag kan være èn årsak til noe slikt. 

Det kan være akkurat nettopp dette som er plagsomt for Hulda Gunnlaugsdottìr etter helsetilsynets endelige rapport.

Uansett: Hadde hun vært en leder av øverste klasse så ville hun ha bedt både Ida Bukholm og Kåre Løvstakken om en uforbeholden unnskyldning. For lenge siden. Hun ville dessuten også ha stått seg og vunnet seg veldig på å gjøre dette. Det er enda heller ikke for sent.

Så hadde hun vel neppe eventuelt blitt så alvorlig populær i Sandnessjøen og omegn etterpå. Men dette blir hun aldri der uansett hva hun gjør. Eller ikke gjør. 

I den samme psykologiens verden kalles dette for dobbelt straff. Eller som det av og til heter det i engelsk språk: «Damned you if you du and damned you if you DON`T do». På godt norsk: Alt blir alltid galt uansett. 

Eller kanskje «galt blir verre», i denne saken?

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Så får vi bare se. Om ikke så mange dagene skal både Helse Nord og Helgelandssykehuset ha styremøter. Og der står hverken eventuell tilbakeføring av tarmkreftkirurgien til Helgeland eller helsetilsynets endelige rapport på sakslistene.

---–

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.