"Er du en lærling som er permittert eller i karantene? Fortvil ikke!"

Skrevet av Benedicte Marie Finneide, leder, Lærlingerådet i Nordland
26.03.2020 11:00 - OPPDATERT 26.03.2020 11:40

Benedicte Marie Finneide informerer om læringenes rettigheter, og gir gode tips til hva både læringer og mange andre kan gjøre hjemme.

Den siste tiden har vi i lærlingrådet fått flere spørsmål fra lærlinger som er usikker på hvordan Covid-19 kommer til å påvirke læretiden. Hele situasjonen er helt surrealistisk og nå er det viktig å holde seg rolig. Beskjeder alle har fått er å holde seg unna andre, vaske hendene ofte og gjerne holde seg hjemme så mye som man kan. 

Først og fremst vil jeg svare på spørsmål som har dukket opp. 

Det er mange som opplever at fagprøvene sine blir avlyst eller utsatt. Derfor er det mange som lurer på om de har retten til å gjennomføre fagprøven.

Svaret er enkelt: Ja det har dere.

Fylkeskommunene jobber på spreng for å finne gode løsninger for gjennomføringen av fagprøver. Likevel må man regne med at det kommer til å ta tid før alle får gjennomført fagprøven sin. 

Andre spørsmål vi har fått har handlet om lønn. Mange lærlinger blir permittert fra bedriften sin, og derfor kommer spørsmålet «har jeg rett på lønn?». Og ja, på grunn av regjeringens krisepakke skal du få det. Du får til og med inntekt på samme nivå som lønnen du som lærling har i dag. 

Det er også lærlinger som er blitt permittert som lurer på om de har retten til å fullføre opplæringen sin. Ja lærlinger som er permittert skal fortsatt få fullføre læretiden sin. Det kan hende læretiden din må forlenges, hvis du er permittert over en lengre tidsperiode. Dessverre har ikke lærebedriften din plikt til å forlenge lærekontrakten din. Her kan det være lurt å kontakte fylkeskommunen din eller elev- og lærlingombudet i ditt fylke, slik at de kan hjelpe deg med å tilrettelegge slik at du får fullført opplæringen din. 

Det kan være kjedelig å sitte hjemme i disse tider. Fritidsaktiviteter er avlyst, og du kommer deg kanskje ikke på den konserten du ville på, for det skjedde med meg.  Det er kjipt, men det er viktig holde seg hjemme nå. Derfor har jeg noen tips til hva du kan gjøre i perioden fremover:

Gjør oppgaver i læreplanen og forbered deg best mulig til fagprøven!

[annonse]
Bake verdens beste boller!

Pugg på teorien til bil-sertifikatet!

Strikk et teppe!

Les en spennende bok av Jo Nesbø!

Skriv dagbok, for eksempel bullet journal!

Ring til en venn eller bestemor! Vis at du bryr deg<3

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.