Cicillie Persson ved Sørsamisk teater i Mo i Rana og Mona Irene Engelien fra Slekt og Data Salten i hyggelig passiar i en pause. Foto: Trond-Erlend Willassen

- Et løft for hele Nordland!

Skrevet av Nordland Fylkeskommune
09.01.2019 16:45

– Prosjektet Europeisk kulturhovedstad i Bodø kan løfte hele den kulturelle infrastrukturen i Nordland og skape nye samarbeidsformer.

Det sa Cicillia Persson som er teatersjef ved det sørsamiske teateret i Mo i Rana - Åarjelhsaemien Teatere, da hun i dag deltok på et innspillsmøte i anledning av at Bodø er blitt en av de kvalifiserte søkerne til Europeisk kulturhovedstad i 2024.

– Et slikt kulturprosjekt i Nordland kan være med å knytte oss mer sammen i stor landsdel, hvor det er få felles treffpunkter. Og det gjelder ikke bare på kulturfeltet, utdyper teatersjefen som etter vår prat skulle arbeide i grupper sammen med andre kulturarbeidere fra hele fylket. Temaet var hvordan man skal gå videre i arbeidet mot den endelige søknaden for å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Fra idemyldringen Foto: Trond-Erlend Willassen

Vel 70 deltakere deltok på møtet, som foregikk på Stormen bibliotek i Bodø. Blant dem var et vidt spekter med kulturarbeidere og kunstnere, sammen med representanter fra kommuner og fylkeskommunen. Både Narvik, Mo i Rana, Vefsn og Alstahaug kommune hadde tatt turen til Bodø og innspillsmøtet.

Fire av disse var bedt å forberede et kort innlegg på konferansen, med egne tilbakemeldinger på arbeidet så langt, og hva som må med i den endelige søknaden. De kom fra henholdsvis fra Nordland Teater (direktør Birgitte Strid), Nord-norske bildende kunstnere (Are Andreassen), Museum Nord ved Geir Are Johansen, Kirkemusikksenter Nord ved Johanne J. Stafsnes.

At Bodø kan bli Europeisk kulturhovedstad er ikke bare viktig for Bodø-væringer og Nordnorge, det er viktig for Nord-Sverige og Nord-Finland også. Vi trenger mer fokus på nord, sa Fredrik Lindegren, leder for Umeå 2014 (Umeå var Europeisk kulturby dette året. Foto: Trond-Erlend Willassen

Denne sesjonen ga mange tankevekkende og interessante innspill, både om søknadstekst, tema og innhold generelt.

Enda flere kom under gruppearbeidene, som avsluttet møtet. Denne idemyldringen ble for øvrig ledet av Fredrik Lindegren, leder for Umeå 2014 (Umeå var Europeisk kulturby dette året).

Fylkeskultursjef Stine Qvigstad Jenvin er svært fornøyd med at så mange hadde tatt turen til møtet, på tross av kort varsel.

– De innspillene vi har fått er gull verdt. I arbeidet fremover trenger vi ulike stemmer, erfaringer og bidrag. Jeg håper mange av deltakerne benyttet dagen til å bli kjent med mulige nye samarbeidspartnere og tok opp gammelt vennskap. Og at vi får se mange nye kunst- og kulturprosjekter og samarbeid, som et direkte resultat av tiden vi hadde sammen her i dag, oppsummerte fylkeskultursjef Stine Qvigstad Jenvin.

Fylkeskultursjef Stine Qvigstad Jenvin og kultursjef og prosjektleder i Bodø kommune Arne Vinje er glad for at de foreløpige signalene fra EU er positive, men mer jobb må til i den endelige søknaden. Foto:Trond-Erlend Willassen

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.