Nordlandsbanen stanser i dag i Fauske. Det vil et nytt selskap i Tromsø ha slutt på. Foto: Per-Inge Johnsen / NTB

Nytt selskap skal få Nord-Norge-banen på skinner

Vil ha både Nato og EU med på Nord-Norgebanen.

Et selskap som kaller seg Jernbane Nord AS er etablert i Tromsø for å få fortgang på ny jernbane mellom Fauske og Finnmark. Før sommeren skal selskapet ansette minst tre jernbaneeksperter, som i samarbeid med lokale og regionale myndigheter vil arbeide for raskest mulig byggestart på jernbane mellom Fauske og Finnmark, skriver Klassekampen.

Målet er en startbevilgning i Nasjonal transportplan for 2025.

– Mens utbyggingen i Nord-Norge har stått stille i 60 år, har svenske myndigheter snart 400 kilometer ny jernbane ferdig i Nord-Sverige, påpeker Terje Traavik, nestleder i styret for Jernbane Nord AS.

Han ledet tidligere Tromsø kommunes jernbaneutvalg, og skuffelsen var stor da Transportkomiteen på Stortinget i 2019 slo fast at Nord-Norgebanen ikke er samfunnsøkonomisk forsvarlig.

Men verken Traavik eller de øvrige jernbaneentusiastene i nord har tenkt å gi seg. Nå håper de på drahjelp fra både EU, Nato, kommuner og fylker samt sittende regjering.

Hurdalsplattformen gir nytt håp for Nord-Norgebanen, siden de vil sette i gang en konseptvalgutredning. I revidert statsbudsjett er det satt av 20 millioner kroner til dette arbeidet.

----–

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.