2. april kommer EUs ambassadør til Arktis, Marie-Anne Coninsx på besøk til Mo Industripark ogRana. Foto: SONAR TFOs Youtube-kanal

EU-ambassadør skal besøke
Mo Industripark

Skrevet av Redaksjonen
26.03.2019 16:24 - OPPDATERT 26.03.2019 19:30

Marie-Anne Coninsx kommer til Mo Industripark for å bli bedre kjent med den grønne industrien i nord.

2. april kommer EU-ambassadør Marie-Anne Coninsx på besøk til Mo Industripark.

Coninsx har vært EU sin Ambassadør til Arktis siden september 2017, og representerer EU i de fleste fora som omhandler Arktis.

– Arktis kan defineres på en rekke ulike måter, men EU definerer gjerne alt nord for polarsirkelen eller i umiddelbar nærhet til polarsirkelen, som Arktis. Dermed havner også polarsirkelkommunen Rana under denne benevnelsen, skriver Mo Industripark as i en pressemelding.

FØRSTE ARKTIS-AMBASSADØR

Nordområdene og Arktis har vært høyt på den politiske agendaen i EU de siste årene. Derfor besluttet EU i 2017 å opprette en egen ambassadørpost for nordområdene. Coninsx er dermed EUs første ambassadør til Arktis noen sinne, og kommer nå altså til industrihovedstaden i nord.

Mo Industripark har ambisjon om å være en grønn industripark i verdensklasse, og majoriteten av industriproduktene som eksporteres fra Rana havner i EU.

– Selv om det å produsere grønt kanskje enda ikke er et konkurransefortrinn globalt når det kommer til industriprodukter, er det svært viktig å vise oss frem som grønne produsenter, da vi mener dette kommer til å bli et markedsfortrinn fremover, sier administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen.

VIKTIG MARKED

En tilleggsdimensjon ved besøket er at forståelsen for aktiviteten i det europeiske Arktis ikke nødvendigvis er klart for mange av politikerne i EU-hovedstaden Brussel, hvor EU-ambassadøren har sitt daglige virke. Derfor står også «vernfløyen» i EU sterkt, og forslag om å verne nordområdene og dermed legge store begrensninger på aktiviteten som er mulig å bedrive i nord kommer med jevne mellomrom.

[annonse]
– Det å vise frem at vi kan produsere industriprodukter og mineraler som trengs globalt på en grønnere måte enn resten av verden, er svært viktig for å sikre legitimiteten til industrivirksomhet i nord også fremover. Derfor er vi veldig glade for at EUs ambassadør til Arktis har funnet tid til å besøke Mo Industripark, som er avhengig av EU som marked, som miljøforkjemper og samarbeidspartner på en rekke områder, sier Ulriksen.

LOKAL OG GLOBAL DIMENSJON

Coninsx har tidligere uttalt at Arktis er strategisk viktig for EU av flere grunner da det som skjer i Arktis påvirker det som skjer i EU og resten av verden. Arktis har sånn sett både en lokal og en global dimensjon. I tillegg er tre av unionens medlemsland såkalte Arktiske stater, og de tette båndene til også Norge og Island gjennom EØS-avtalen gjør at både EUs reguleringer, standarder, normer og politikk påvirker nordområdene. EU spiller på den måten en konstruktiv rolle i nord med å adressere ulike utfordringer i Arktis, forklarte Coninx under Arctic Circle konferansen på Island i oktober 2018.

Ambassadøren ser også frem til turen til Rana.

– Jeg ser veldig frem til besøket og er svært interessert i å høre mer om deres utfordringer og styrker som en industripark oppe i nord, hvilke vekstmuligheter dere ser samt rollen markedsadgang til EU og globale markeder spiller, sier Coninsx.

EU-ambassadøren skal under sitt besøk på en guidet tur gjennom Mo Industripark, møte en rekke sentrale aktør innenfor industri og forskning, besøke Celsa, Svabo, Arctic Circle Data Center, Mo Fjernvarme og Campus Helgeland.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.