Foto: Sondre Skjelvik

"Får du akutt hjerteinfarkt på Helgeland, så få det på Sør-Helgeland"

Skrevet av Håkon Nordbakken
29.06.2020 16:49 - OPPDATERT 30.06.2020 06:00

Prehospitale tjenester på Helgeland – for hvem?

Sør-Helgeland har ca 68 prosent av det prehospitale tilbudet på Helgeland. De har døgnbemannet ambulansehelikopter med anestesilege – det beste akuttmedisinske tilbudet Norge kan gi – ambulansefly, 11 ambulanser og 2 ambulansebåter.

Nord-Helgeland med flere innbyggere enn Sør-Helgeland (ifølge SSB), har 32 prosent av de prehospitale ressursene: 5 ambulanser og en ambulansebåt.

Flytiden fra flyplassen i Brønnøysund er ca 7 min til de mest avsidesliggende stedene på Sør-Helgeland. Et eksempel på ressurs-skeivfordelingen: Vega har 1,6 % av befolkningen og 10,5 % av de prehospitale ressursene på Helgeland.

Rana har 33 % av befolkningen og 10,5 % av de akuttmedisinske ressursene. En person på Vega har tilgang til ca 20 ganger større ressurser i prehospitale tjenester enn en fra Rana.

I tillegg får Sør-Helgeland et DMS i Brønnøysund og akuttsykehus i Sandnessjøen.
Sør-Helgeland har et prehospitalt tilbud som er betydelig bedre enn Nord-Helgeland.

Mo i Rana – Nord-Norges tredje største by – har lang avstand til nærmeste helikopter, som er redningshelikopteret i Bodø. I tillegg kommer usikre forhold ved flyplassen på Røssvoll for ambulanseflyet.

Hvorfor i all verden har skeivfordelingen blitt slik, Cecilie Daae? Tror du innbyggerne på Nord-Helgeland vil godta dette?

Nesten alle sykehusaktivister på Sør-Helgeland påpeker at det skal være et godt helsetilbud for HELE Helgeland. Hva sier dere til denne skeivfordelingen? Ivaretar organiseringen av de prehospitale tjenestene et likeverdig og godt helsetilbud også for Nord-Helgeland?

Får du akutt hjerteinfarkt på Helgeland, så få det på Sør-Helgeland. Ressursene på et ambulansehelikopter vil kunne diagnostisere og transportere en pasient til akutt operasjon (PCI) – noe de har ca 90 minutter på. Et akuttsykehus vil i dette tilfellet være en forsinkelse. De kan uansett ikke operere pasienten, men må sende pasienten videre. Tiden blir brukt opp i transport med ambulanse og sykehusinnleggelse, som er bortkastet tid.

[annonse]
Nord-Helgeland har store øyer langt ut i havet og dalstrøk helt til Saltfjellet. Hvilket prehospitalt tilbud er det disse blir tilbudt? Forskjellen til Sør-Helgeland er enorm.

Mitt spørsmål til Hulda Gunnlaugsdottir og styret i Helgelandssykehuset er: Hva har dere tenkt å gjøre for å fremskaffe en mere rettferdig fordeling av de prehospitale ressursene på Helgeland?

Det naturlige er at dette vil bli et sentralt tema i konseptfasen som nettopp er startet.

Befolkningen nord for fjellet har all grunn til å følge årvåkent med.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.