John Jamtli er i full gang med "Norges Ninjakommandør" som kommer rundt påsketider. Foto: Thanee Rene Andino

Får støtte til tre nye tegneserier etter suksessen med "Sabotør"

Skrevet av Hedda Hiller
10.07.2018 19:30 - OPPDATERT 11.07.2018 14:52

– Jeg kommer til å bli opptatt med mine egne prosjekter i året framover, så jeg er storfornøyd med det.

– Jeg er superfornøyd! Jeg er veldig glad for at "Sabotør" er godt mottatt og jeg legger merke til at det gir merfart, sier John Jamtli. 

Etter suksessen med "Sabotør" har han fått støtte til tre nye tegneserieprosjekter. Den første som kommer er tegneserien "Norges Ninjakommandør", om Arne Treholt som ninja. Denne ble blant annet promotert under årets iFjord-festival, med Arne Treholt i full størrelse ved sceneområdet og flere postere med teasere fra tegneserien.

(Saken fortsetter under bildet)

Jamtlis kone Thanee Rene Andino var kurator på iFjord-utstillingen. Foto: Privat

– I tillegg til denne bli det en oppfølger til Sabotør og den tredje er enda litt hemmelig, forteller John Jamtli.

Det er Tegnerforbundet, Kulturrådet og NFFO som er inne med støtte til prosjektene. "Norges Ninjakommandør" er planlagt rundt mot påsken. De andre er enda usikker utgivelsesdato. 

(Saken fortsetter under bildet)

Smakebit fra tegneserien, som kommer rundt påske.

"Sabotør" fikk utelukkende positive anmeldelser og lå på topp hos Tronsmo i én måned. Den ble også kjøpt inn på innkjøpsordningen. 

På "Norges Ninjakommadør" samarbeider Jamtli med Aleksander Brown. Brown er kjent fra Donald Duck, Askeladden i Dovregubbens hall og Rutetid. Det er han som skriver tegneserieboka, som illustreres av Jamtli. Verket kommer ut på Cappelen Damm.

– Føles dette som et gjennombrudd?

– Jeg kommer til å bli opptatt med mine egne prosjekter i året framover, så jeg er storfornøyd med det. Om dette er et gjennombrudd får vi vente å se om de nye prosjektene blir like godt mottatt som "Sabotør", sier John Jamtli. 

NORGES NINJAKOMMANDØR

Etter en lang forhandlingsprosess har vi endelig fått gravd opp to brukbare eksemplarer av de illustrerte versjonene av et av Arne Treholts mest spektakulære oppdrag som Ninjakommandør i (HMKN) i 1980. Disse sekvensielle fortellingene er basert på de klassifiserte dokumentene som ble fryst i 1984 da Treholt ble siktet for spionasje.

Tegneseriene ble laget i 1987 men ble trukket tilbake fra trykk rett etter at den var ferdig. Bare rundt 100 eksemplarer overlevde. Hvorfor de ble trukket tilbake er enda et mysterium, men de få kopiene som er tatt vare på av Nasjonalbiblioteket er sensurerte og viser til at noen ikke ville at dette skulle komme ut i offentligheten.

Nå skal tegneserien restaureres og gis ut i all sin prakt. Restaureringsoppgaven er gitt til Aleksander Kirkwood Brown (tekst) og John S. Jamtli (bilde).

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.