Lurer du på hva du skal se under Vinterlys? Wenche Bakken har fem favoritter. Foto: Roger Marthinsen

Festivalsjefens favoritt er ikke utsolgt

Skrevet av Hedda Hiller
08.02.2018 10:00 - OPPDATERT 08.02.2018 10:34

– Vi har solgt flere 1000 billetter, men det jeg mener er den største perlen er det fortsatt ledige billetter til.

Festivalsjef Wenche Bakken har hele 120 punkter på programmet når Vinterlysfestivalen slippes løs i Mo i Rana lørdags formiddag og varer en uke til ende. Billettene har føket ut av Nordland Teater, og flere forestillinger er utsolgt. Festivalsjefens favoritter er det imidlertid fortsatt mulig å få med seg.

– Det er jo min oppgave å sette sammen et rikholdig program hvor alle finner noe de vil ha. Selv liker jeg alt, men det er jo noen perler her jeg vil anbefale, sier Wenche Bakken.

1. FRODE GRYTTEN BEAT BAND

Frode Grytten skriver om flyktninger, bussreiser, kyss og døden. Han skriver om dressene sine, kompiser og bilturer, om fedre og mødre, om å stå opp og om å gå til sengs. Resultatet er ei blanding av Amerika og Vestlandet, sjarm og sjenanse, Highway 1 og E39.

(Saken fortsetter under bildet)

 Frode Grytten Beat Band spiller på Vinterlys.

– Jeg elsker å høre på radio og P2 er min kanal. Der er Frode Grytten ofte kåsør, og han er jo bare vår tids Jan Erik Vold med et skråblikk på alt på herlig nynorsk. Vi har solgt flere 1000 billetter, men det jeg mener er den største perlen er det fortsatt ledige billetter på, sier Wenche Bakken.

 

2. TRÅD - KOMPANI TRONDHEIM

Klær er det ytre skjoldet mellom oss og verden. Gjenspeiler de vår personlighet eller gjemmer vi oss bak dem? Hva forteller samfunnet oss om hva vi skal ha på oss? Kler vi oss for å passe inn, eller skille oss ut? Kan du kle deg til status og suksess? Gjennom dans utforsker Kompani Trondheim klærnes rolle i menneskers identitet.

(Saken fortsetter under bildet)

"Tråd" er koreografert av Benedicte Schybaj (Fremst på bildet).

– Jeg er jo en stor fan av dans, og er veldig glad for at vi igjen får tilbake Kompani Trondheim som har så solide og gjennomførte forestillinger. Denne gangen er det Benedicte Schybaj fra Mo i Rana som har ideen og koreografien til forestillingen, og det ser jeg fram til, sier Wenche Bakken.

 

3. VOICE & CELLO

Mellom andre konserter og TV-innspillinger var det usikkert på om tiden skulle strekke til, men de har øvd som gale for å rekke det. Yngvild Støen Grotmol og Sigrun Eng er nok en gang klar for Vinterlys og loser oss gjennom en kveld med sanger som berører sjelen. Vi beveger oss mellom Waitz, Piazzolla, Weill, Beyonce og Cohen.

(Saken fortsetter under bildet)

Yngvild Støen Grotmol (t.v.) og Sigrun Eng i Voice & Cello.

– De hadde lunsjkonsert under Vinterlysfestivalen i fjor. Teatersjefen hørte på, og kom med klar beskjed «Dette er noe av det beste vi har hatt. De må tilbake!» Jeg har fulgt den oppfordringen, og fått duoen til å utvide programmet til en kveldskonsert. Det tror jeg blir en enorm opplevelse, sier Wenche Bakken.

 

4. KOREOGRAFISKE MODULER

Koreografiske moduler er et mobilt, plasspesifikt soloverk, inspirert av morderne arkitektur, form, vilkår og betingelser. Modulene er korte koreograferte stykker som settes sammen litt ulikt, avhengig av hvor forestillingen danses. I forestillingen skapes lydkunst live som binder sammen modulene. Rekvisittene utgjør en forlenging av stedets arkitektur.

(Saken fortsetter under bildet) 

Koreografiske moduler ble leid inn på tips fra Bakeribyggfestivalens Birgit Granhaug.

– Dette er en forestilling Bakeribyggfestivalens Birgit Granhaug så da hun var på jazzfestival i Umeå. Da hun kom hjem kom hun innom meg og sa: «Jeg har noe til deg», før hun spilte av videoen på telefonen. Det var en umiddelbar wow-opplevelse, så de bare måtte jeg ha. Det gleder jeg meg veldig til, sier Wenche Bakken.

 

5. LUNSJTEATER

Hege Aga Edelsten og en novelle - Kunstnerisk leder ved Vega Scene leser fra «Eg elska ho» av Anna Gavalda.

Diktet Marit - Marit Adeleide Andreassen, kjent fra Statsteatret gir oss dikt som står henne nær.

Sh-boom squad - Julie Falkevik Tungevåg, Renate Wahlberg og Yngvild S. Grotmol tar oss tilbake til 50- og 60-tallet

Klassisk Kolstad vol. 2 - Andreas Kolstad og Sissel Brean med tekster av lyrikere som Erik Bye, Halldis Moren Vesaas og André Bjerke.

Der fløy gensern til Johansen - Helge Sveen er tilbake i rollen som Johansen i en ny seilas med Johansen og genseren hans.

Marit Adeleide Andreassen er én av fem som holder lunsjteater. Foto: Marius E. Hauge

– Vi har mye kvalitetsforestillinger i Teaterkafeen på dagtid som jeg virkelig anbefaler. På kjøpet får du en tallerken varm suppe. Jeg ser også frem til at vi i år skal ha festivalkro i eget bygg, siden TØF servering, som driver Teaterkafeen har sagt seg villige til å være i full vigør fra 10.00 på dagtid til 02.00 på natta. Det tror jeg blir et veldig bra tiltak for festivalen, sier Wenche Bakken.

Klar publikumsvinner

I år har Vinterlysfestivalen ingen ambisjoner om å sette besøksrekord.

– Jeg vet ikke hvor mye større vi kan bli enn 13.500 solgte billetter. Vi har flyttet vårt fokus over på å fortsette å tilby høy kvalitet og tilgjengelighet. En av de tingene jeg er særlig stolt av i år er at vi har kjøpt et amfi til bruk i Meyergården Spektrum. Det er ikke bare en investering, men et være eller ikke være for at vi kan kjøre våre største forestillinger der, sier Bakken.

Hun håper også folk får med seg det som skjer på Hus Ø.

– Vi vil ha små foredrag og debatter der nede, som er helt gratis å være med på. Dette er nytt av året og veldig spennende, sier Bakken.

Festivalsjefen er heller ikke i tvil om hva hun tror blir den store publikumsvinneren.

– «Hele helvetes slekta» kunne vi nok ha spilt i Meyergården Spektrum hver kveld og likevel solgt ut, men det er jo ikke det en festival skal være. Det skal være noen som kommer hit, gjør noe kult og reiser videre. Og med til sammen 120 forestillinger vil jeg si at vi lever opp til akkurat det, sier Wenche Bakken.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.