Fylkesberedskapssjef i Nordland Asgeir Jordbru oppfordrer alle til å bidra til å grave frem sluker og stikkrenner, for å redusere problemene som vil følge med det forestående væromslaget.

– Finn frem spaden!

Skrevet av Roger Marthinsen
23.02.2021 10:17 - OPPDATERT 23.02.2021 17:02

Nå kommer et nytt væromslag: – Forventer utfordringer som vi kanskje ikke ser hvert år.

– Finn frem spaden, bruk fem minutter og grav frem nærmeste sluk i gata di, da hjelper du til for å forhindre vanninntrenging både hos deg selv og hos naboen, oppfordrer fylkesberedskapssjef i Nordland, Asgeir Jordbru.

Etter en lang periode med barfrost og utfordringer med vannforsyning i mange kommuner, snur nå været og det er fare for at det kan bli for mye vann. Det ventes fra onsdag 24. februar økende temperatur med plussgrader i store deler av fylket, kombinert med nedbør i form av regn. Det er sendt ut snøskredvarsel på rødt nivå for Helgeland og Svartisen og snøskredfaren er også økende i resten av fylket.

– Vi har i januar og februar hatt en spesiell værsituasjon med mye barfrost, noe som har gitt utfordringer med vannforsyning i mange kommuner. Dette ble etterfulgt av en til to uker med en god del snø. Når været nå slår om på nytt forventes det en del utfordringer som vi kanskje ikke ser hvert år, forklarer fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru.

Gjennom barfrostperioden har isen i mange mindre vassdrag svellet kraftig opp. Nedbør og smeltevann vil derfor kunne renne oppå isen inntil den enten løsner eller vannet finner seg en vei under isen. Dette vil kunne føre til lokale oversvømmelser og at bekker kan ta nye veier. Det er også en mulighet for isgang i større vassdrag. Her vil is kunne styve seg opp og lage oversvømmelse.

Barfrosten har gjort at en god del stikkrenner har frosset. Dette kan medføre lokale oversvømmelser på veier og i verste fall at bekker tar nye veier når regnvann og smeltevann begynner å renne.

Snøfallet den siste uken med påfølgende brøyting og snømåking har ført til at mange sluker i bynære strøk ligger under snøen. De tekniske etatene i kommunene har brukt store ressurser på vannhåndtering, åpning av stikkrenner, brøyting og nå må de ut åpne sluker.

– For å forhindre overvann og skader på bebyggelse er det viktig at vannet i bynære strøk finner veien ned i avløpssystemet. En liten innsats fra hver enkelt av oss kan derfor hjelpe stort, fastslår fylkesberedskapssjefen.

Data fra Finans Norge antyder at det årlig er skader på grunn av overvann bare i Bodø kommune alene i størrelsesorden 10 til 20 millioner.

-----

[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.