Rana FK får ikke konkurranse av andrelagene, dersom 2020-sesongen blir gjennomført. Foto: Roger Marthinsen

Fire av Rana FKs rivaler ute av opprykkskampen

Skrevet av Roger Marthinsen
17.07.2020 14:37 - OPPDATERT 17.07.2020 17:02

Forbundsstyret har vedtatt at andrelagene ikke kan rykke opp fra Norsk Tipping-ligaen.

Vedtaket om at andrelagene ikke kan rykke opp innebærer at ingen av andrelagene i Rana FKs avdeling i Norsk Tipping-ligaen; Bodø/Glimt, Skeid, Stabæk og Tromsø, kan rykke opp denne sesongen – dersom det blir gjennomført serie i 2020.

Bakgrunnen for endringen av kampreglementet er den pågående pandemien hvor kun deler av fotballen er åpnet for normal trening og kamper. Eliteserien, Obos-ligaen og Post Nord-serien menn er i gang med sine serier, mens nivå fire på herresiden, der Rana FK befinner seg – ennå ikke har anledning til å trene som normalt. Andrelagene i de tre øverste nivåene på herresiden har imidlertid tillatelse til å trene. Dette er hovedårsaken til at man nå har besluttet at andrelag denne sesongen ikke kan rykke opp.

– Når trening og kamper kan starte på nivå fire for menn er ennå ikke avklart. Avstanden mellom de som har anledning til å trene normalt mot de som ikke har anledning, øker etter hvert som dagene går. Forskjellene i forberedelsestid blir etter hvert så store at den vil bryte med grunnleggende Fair play-bestemmelser. Det er på denne bakgrunn – etter en bred høringsrunde – at forbundsstyret har bestemt at andrelagene i Norsk Tipping-ligaen ikke kan rykke opp til PostNord-ligaen i sesongen 2020, men ellers delta i seriespillet på ordinær måte, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Det har også kommet enkelte ønsker om å ta 2. lagene helt ut av seriesystemet denne sesongen, men det ble ikke vurdert som en god løsning.

– Konkurransen vil uansett lide på en eller annen måte i en meget spesiell sesong og det er vanskelig å få til en perfekt løsning, men vi har landet på at dette er den beste. Dersom vi hadde valgt å fjerne 2. lagene fra ordinært seriespill ville det innebært at mange av våre beste talenter ville mistet et avgjørende kamptilbud, forklarer Svendsen. 

Kari Lindevik i Divisjonforeningen mener avgjørelsen er den riktige.

– Vi mener at slik det har blitt i år med store konkurransefordeler for 2. lagene klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen, så blir det helt riktig at de da ikke skal kunne rykke opp. De har hatt treningsfordel og nå også treningskampfordel, som vi ser noe benytter seg av i gode tre måneder, kanskje til og med fire, før sesongen er i gang i Norsk Tipping-ligaen, sier Lindevik.

– Vi mener allikevel at det er viktig at vi har lagene med i den ordinære serien og ønsker ikke ta de ut. Spillerutviklingen mener vi også hensyn tas med en slik ordning i et år med en helt ekstraordinær situasjon. Vi har selvfølgelig forståelse for at det kan virke urettferdig at de ikke skal kunne rykke opp, men kunne rykke ned, men som sagt mener vi at dette blir mest Fair play ut i fra de forberedelsesmuligheter som har vært, sier Lindvik.

Norsk Toppfotball ønsket å gjennomføre sesongen med muligheter for opprykk også for 2. lagene.

[annonse]
– Vi har stor forståelse for den vanskelige situasjonen lagene i Norsk Tipping-ligaen og hele voksenfotball bredde står overfor og har støttet igangsetting av trening og kamp for disse gjennom flere tiltak den seinere tiden. Et flertall blant NTF sine klubber og styret i NTF mener dog at et vesentlig prinsipp for ligaer er at man kan rykke opp og ned og ønsker derfor at man ikke gjør endringer i årets Norsk Tipping-sesong, men vi tar forbundsstyrets vedtak til etterretning, sier styreleder Cato Haug.

Det er ennå ikke avklart når en eventuell seriestart for 3. divisjon herrer og divisjonene under samt 2. divisjon damer, kan starte opp. Per i dag er det ikke lov med normal trening på disse nivåene. Etter at myndighetene sa nei til å åpne for trening og seriespill for 3. divisjon fra 1. august, er det antydet at en seriestart tidligst vil kunne skje rundt månedsskiftet august-september.

----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.