Fredag kom årets syvende døgnoverskridelse for svevestøv. Her fra målestasjonen på Moheia, der nivåene for svevestøv PM10 og PM2,5 samt NO2, måles fra time til time. Foto: Roger Marthinsen

Fire overskridelser på fire dager

Skrevet av Roger Marthinsen
14.04.2018 07:35 - OPPDATERT 14.04.2018 08:15

Svevestøv-grensa er brutt fire dager på rad nå.

Fredag kom den fjerde strake døgnoverskridelsen for svevestøv. Måleresultatet fra målestasjonen på Moheia viser et gjennomsnittlig støvnivå på 93,4 µg/m³, for svevestøv PM10.

Etter to døgnoverskridelser i februar og én i mars, har denne uka i april vært ekstremt støvete. Tirsdag ble snitt-nivået for PM10 målt til 104,8 µg/m³, mens døgnmiddelen for onsdag ble målt til 113,7 µg/m³ ved målestasjonen på Moheia. Torsdag endte opp med et gjennomsnittlig støvnivå på 134,2 µg/m³, noe som er den høyeste døgnmiddelen som er målt hittil i år.

(Saken fortsetter under bildet)

 Også de siste dagers måleresultater for PM2,5 viser høye nivåer av svevestøv.

 

Dermed er det så langt i år registrert syv døgnoverskridelser. I løpet av hele 2017 ble det registrert elleve overskridelser. I løpet av et år er det "tillatt" med 30 døgnoverskridelser. 

Målingene av svevestøv viser perioder med overskridelser også for støv av partikkelstørrelsen PM2,5, de siste dagene.  

(Saken fortsetter under bildet)

Målingene for de siste 24 timene (per klokken 07 lørdag) viser at støvnivåene har gått kraftig ned, men begynner å stige noe nå på morgenkvisten.

Støvnivåene i dag, lørdag, er så langt betydelig lavere enn tidligere i uka. De foregående dagene har støvnivåene gått kraftig opp i tidsrommet for morgenrushet. I og med at mange har fri i dag, er trafikken inn og ut av sentrum betydelig mindre nå på morgenkvisten, enn de foregående dagene. 

Trafikkmengden i sentrum vil imidlertid øke noe utover morgenen, slik at støv-kurven trolig vil begynne å stige igjen noe senere i dag, enn på en vanlig ukedag. 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.