Tom Stiansen og Jorun Stiansen reiser rundt i Norge for å overraske vinnere i lotteriet.

Fire ranværinger deler gevinst på en kvart million

Skrevet av Hedda Hiller
02.08.2019 12:19 - OPPDATERT 02.08.2019 17:01

I Postkodelotteriet er det adressen du bor på som bestemmer om du vinner, og når én vinner så vinner ofte naboen og. Denne uka går hovedgevinsten til fire heldige vinnere fra postnummer 8618 Mo i Rana, og da kan 21 av naboene glede seg de også.

Gøran (45) satt på jobben og spiste lunsj da telefonen ringte og det stod Postkodelotteriet i displayet. Etter samtalen kunne han fortelle mekanikerkollegaene at han hadde blitt 66 347 kroner rikere.

Det skriver Postkodelotteriet i en pressemelding. 

– De ble jo veldig nysgjerrig på hva som hadde skjedd, og da måtte jeg jo fortelle om det. Nå skal pengene rett på sparekonto så familien kan dra på en ekstra fin ferie neste år, sier han.

Wibeche (51) var også på jobb da hun fikk telefon fra Postkodelotteriet. Hun trodde ikke sine egne ører, og måtte spørre flere ganger om dette var sant.

– Jeg har aldri vært med på noe sånt før. Da jeg kjøpte lodd trodde jeg vel aldri at jeg skulle vinne, så dette var helt fantastisk. Jeg fortalte det til foreldrene mine som også har lodd i postkodelotteriet, så nå håper vi at de har vunnet litt av potten de også, sier hun.

Mange vinnere

En annen av hovedvinnerne denne uka er en godt voksen kvinne som ikke ønsker å stå frem med navn. Hun forteller at hun var på ferie da Postkodelotteriet ringte, og at de derfor måtte slite litt med å få tak på henne.

– Jeg var på vei hjem fra Europa-ferie med familien da de ringte. Da de omsider fikk tak i meg ble jeg jo veldig glad. Nå skal vi alle sammen i familien dele helt likt på denne premien, så alle blir nok veldig fornøyd når de får sin del, sier hun.

Alle hovedvinnerne vant 62 500 kroner hver, pluss en del av 100 000 kroner til som deles på alle med lodd i samme postnummer som hovedvinnerne. Hele 25 personer i postnummer 8618 kan derfor være litt ekstra glade denne uka.

Tom Stiansen og Jorun Stiansen reiser til vanlig rundt i Norge for å overraske vinnere i lotteriet.

– Det er alltid utrolig gøy å møte så mange heldige vinnere rundt om i landet. Denne gangen rakk vi dessverre ikke å komme innom Mo i Rana, men vi satser på å få det til neste gang vi får en vinner der, sier Tom Stiansen.

Fest for veldedige organisasjoner

Det er ikke bare de som vinner som kan være glade, WWF Verdens naturfond og SOS-barnebyer er garantert minst 50 prosent av lotteriets omsetning etter premier. Begge organisasjonene har allerede mottatt millioner og håper nordmenn fortsetter å kjøpe lodd. I Norge har lotteritilsynet gitt Postkodelotteriet konsesjon til å selge til sammen 125.000 abonnementer i lotteriet.

– Dette er kjærkomne midler for SOS-barnebyer for å sikre enda flere barn god omsorg og utvikling, understreker generalsekretær, Bente Lier.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Bård Vegar Solhjell, legger til:

– Med dette lotteriet kan vi nå fokusere mer på å begrense klimaendringene og redde det som er igjen av naturen. WWF Verdens naturfonds Living Planet Report viser at vi bare siden 1970 har mistet minst 60 prosent av verdens dyreliv, sier Solhjell.

Verdens tredje største

Å gi til samfunnet har alltid vært viktig for Postkodelotteriet i alle land de opererer, noe som har ført til at de er den tredje største private humanitære giveren i verden.

– Totalt har de som har kjøpt lodd i lotteriene våre delt ut nærmere 90 milliarder kroner til humanitære prosjekter og organisasjoner i hele verden. Vi er veldig stolt over alt det flotte vi kan utrede med disse midlene, det er nettopp derfor Postkodelotteriet først ble startet, forteller Roger Magnergård i Postkodelotteriet.

 

Postkodelotteriet

Ble startet i 1989 av fire nederlendere, hvorav tre av de har bakgrunn fra humanitære organisasjoner. Finnes i dag i Nederland, Sverige, Storbritannia og Tyskland. Lotteriet har i dag 10 millioner abonnementer. Postkodelotteriet eies og drives av Nederlandske Novamedia. Lotteriet baserer seg på en abonnementsløsning der deltakernes postnummer, adresse og en personlig kode utgjør vinnerloddet. Uansett fordeling vil dermed et helt område eller nabolag vinne samtidig. 

Postkodelotteriet fikk etter gjentatte forsøk de siste årene, konsesjon fra Lotteri- og Stiftelsestilsynet i Norge i 2018. Konsesjonen er knyttet til to samarbeidspartnere i Norge, SOS-Barnebyer og WWF Verdens Naturfond. Konsesjonen begrenser seg til 125.000 abonnenter i lotteriet. Maks 50 prosent av omsetningen går tilbake til vinnere. Minimum 25 prosent av omsetningen går til veldedighet (50 prosent av nettoomsetning). Maks 25 prosent går til drift og markedsføring.