Høyesterett har slått fast at vindkraftutbyggingen ødela samers muligheter for å ha reindrift i områdene hvor vindparken er bygget. Foto: Heiko Junge / NTB

"Fjern driten, og rett opp den feil som er gjort"

– Noen er dømt i vår høyeste rettsinstans. Da er jo følgene at den dømte må rette opp det den er dømt for, skriver Trond Danielsen.

----------

Debatt # Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.  

----------

Det er nå to uker siden dommen i Høyesterett falt. Konsesjonen for kraftverkene på Fosen ble kjent ugyldig. Og siden anlegget ikke har konsesjon, ja så må det jo ha en konsekvens. Konsekvensen er jo ikke spesielt komplisert. Det er jo ikke annerledes, enn om noen bygger noe uten godkjent byggetillatelse. Da må det fjernes, uansett verdi av bygget.

Men så langt har regjering, Statskraft og NVE bidratt med en øredøvende stillhet. Jeg skjønner godt at det tar tid for en regjering å bli varm i trøya. Alt er nytt, og det er mange ting å ta tak i. Men dette er slettes ikke komplisert. Noen er dømt i vår høyeste rettsinstans. Da er jo følgene at den dømte må rette opp det den er dømt for. Det er jo ikke forskjellig, om den dømte er en privatperson, en bedrift eller et statlig organ.

 Jeg er ikke same. Eller i alle fall stort sett ikke. Som de fleste her nord, så har også jeg en porsjon samiske gener. Det er jo slik det skal være. Vi har tross alt delt denne flekken av vår jord, i nærmere 6000 år. I mitt tilfelle representert med en samisk tippoldefar. Men selv etter så lang tid, har samlivet aldri vært konfliktfri. Historisk sett, har alltid befolkningens majoritet, brukt sitt antall på minoritetens bekostning. De fleste er enig i at denne fornorskningsprosessen var brutal, og hører hjemme på historiens søppelhaug. Men har vi egentlig lært av historien?

Det høyesterettsdommen går ut på, er at felleskapets energigrådighet, har ødelagt for en minoritets rett til kulturutfoldelse. Vanskelige ord. Men sagt på en annen måte, så er dette definert som brudd på en menneskerett. Og det er et tøft lovbrudd. Det betyr at vi som samfunn, igjen er dømt for å frarøve et folks rett til å være den de er. Man trenger ikke å være jurist, for å skjønne at dette lukter en forlengelse av den samme fornorskningsprosessen. Den prosessen vi er enig om var et historisk overtramp. 

Støre. Jeg skjønner jo hvorfor dette er vanskelig for deg og dine. Det dreier seg om mange penger, og ikke minst, at et statlig organ du er sjef for, er dømt som lovbrytere. Men konsekvensene blir ikke lettere av at du venter. Heller verre. Gjør det som må gjøres. Fjern driten, og rett opp den feil som er gjort. Og ikke minst, ta lærdom av dommen, i fremtidige beslutninger. Feil gjøres. Men den vise lærer av dem.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.