Geir Waage gikk i front for folketoget i Mo i Rana 17. mai 2019. I år blir det muligens ikke noe folketog, og ordførerens tale vil bli innspilt og sendt over digitale medier. Foto: Roger Marthinsen

Forbereder en annerledes
17. mai

Skrevet av Roger Marthinsen
26.03.2020 13:28 - OPPDATERT 26.03.2020 17:00

Rana kommune har begynt arbeidet med å lage en «Plan B», i tilfelle den tradisjonelle 17. mai-feiringen må avlyses.

Det er mulig at årets 17. mai-arrangementer, slik de har vært de siste årene, må avlyses på grunn av korona-pandemien. Derfor har Rana kommune begynt arbeidet med å lage en «Plan B»; hva gjør vi hvis de tradisjonelle arrangementene blir avlyst. 

Dette opplyser Rana kommune i en pressemelding torsdag ettermiddag.

– Dersom vi blir nødt til å avlyse, for å unngå at store folkemengder samles, så kan vi fortsatt markere dagen på en verdig måte. Beslutningen om avlysning eller å arrangere på tradisjonell måte vil bli tatt senere, melder Rana kommune.

Ordfører Geir Waage skal holde årets 17. mai-tale. Dette vil bli filmet og gjort tilgjengelig via kommunens nettsider på ettermiddagen 17. mai.

Dersom nasjonaldagen i sin tradisjonelle form må avlyses, må planlagte arrangement utgå eller finnes alternative løsninger for. 17. mai er det på dagen 80 år siden tyske tropper angrep britiske soldater i Dalsgrenda, og 8. mai er det 75 år siden frigjøringen av Norge.

– Det er viktig for oss å markere dette, slik at vi aldri glemmer det som skjedde. Derfor vil Rana kommune, i samarbeid med NROF (Norske reserveoffiserers forbund) avdeling Helgeland og NVIO (Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner) avdeling Rana og omegn, legge ned krans ved minnesmerket over falne britiske soldater (Scots Guards) i Dalsgrenda og ved minnesmerket over falne 1940 – 1945 ved Mo kirke. Vi vil også legge ned blomster ved soldatgravene inne på Mo kirkegård, sier Geir Gisnås i Rana kommunes kommunikasjonsavdeling. 

Det var invitert 10 representanter fra Scots Guards som skulle være sammen med oss for å markere dagen. Det er sannsynligvis ikke mulig å gjennomføre denne planen på grunn av korona-situasjonen i England og Norge.

– Og så ber vi om innspill til hva vi kan gjøre for barn. Enkeltpersoner, skoler, FAU-er, og barnehager inviteres til idé-dugnad om hva vi kan gjøre, uten å samle store folkemengder. Dette kan sendes til [email protected] merket 17. mai i emne-feltet, sier Gisnås, som sier at de med ideer og innspill også kan ta kontakt med han på telefon 952-54438.

----------

GJENOPPLEV NOEN AV DE 17. MAI SOM VAR:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.