Helgeland skal ikke få det verste været, men det kan bli guffent nok i dagene som kommer. Kart: Meteorologisk institutt/ @meteorologene på Twitter

Forbereder seg på ekstremvær: – Dette er en alvorlig situasjon

NVE har sendt ut farevarsel for snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge for de kommende dagene. Årsaken er at ekstremværet Gyda vil bringe med seg mildvær, vind og ekstremt mye regn onsdag og torsdag.

– Dette er en alvorlig situasjon og vi ber berørte kommuner og andre beredskapsaktører vurdere behovet for å gjøre forebyggende tiltak, sier  direktør for skred og vassdragsavdelingen i NVE, Brigt Samdal. 

Også privatpersoner bør ta sine forholdsregler. 

– Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring mens ekstremværet pågår. Det vil være stor fare for både snøskred og store vannmengder. For å minimere skader bør privatpersoner flytte eiendeler og åpne vannveier slik at vannet kan renne fritt, sier Samdal.

NVE har selv økt sin beredskap og sender ut mannskap til forskjellige steder i landet for å assistere kommuner som får behov for hjelp.

Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt:

  • ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse
  • kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse. 
  • kontakt din strøm- eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd.
Ekstremværet Gyda er ventet å treffe Trøndelag og Møre og Romsdal hardest hva angår nedbør, men det er sendt ut farevarsler fra Hardanger i sør til Finnmark i nprd, for både nedbør, vanskelige kjøreforhold og kraftig vind.

– Vedvarende regn gjør at vi venter at flere stasjoner kan få rekord for døgnnedbør for januar. Det er også mildt for årstida, slik at all nedbøren som faller, er ventet som regn også høyt til fjells, melder meteorlogisk institutt på met.no.

Onsdag og torsdag er det svært sannsynlig at det vil gå snøskred på Vestlandet, i Trøndelag og Nordland. Som om ikke dette var nok, er det også sendt ut gult farevarsel om kraftige vindkast onsdag morgen, for store deler av landet fra. Det er ventet vindkast på mellom 30 og 35 meter per sekund.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Rådgivende Ingeniørers Forening advarer om at rask is- og snøsmelting kan føre til flom i tettbygde strøk.

– Dersom vi får svært rask snøsmelting, kan vi risikere lokale oversvømmelser i tettbygde strøk fordi de naturlige vann- og flomveiene er dekket av store mengder kompakt måkesnø og isblokker, sier Bård Alsaker, leder for foreningens ekspertgruppe innenfor vann- og miljøteknikk.

Særlig veigrøfter og avløpssluk er en del steder dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Dermed er de naturlige flomveiene stengt, og vannet havner i veien i stedet.

– Vi anbefaler huseiere å ta en vurdering av sine eiendommer og sjekke hvordan snøsmeltingen vil virke inn på deres eiendom, sier Alsaker.

Værforholdene vil også skape problemer for trafikken, advarer Statens vegvesen.

– Statens vegvesen har iverksatt ekstra overvåking og beredskap, og vi koordinerer tett med andre beredskapsmyndigheter, sier Nils Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen. Han ber folk følge nøye med på informasjon om vær- og trafikksituasjonen fra veitrafikksentralene og i mediene. I tillegg bør man vurdere om bilreiser er nødvendige.

--------–

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.