Joshua French kommer i februar til Mo i Rana, for å fortelle sin versjon av hendelsene i Kongo, der han ble dødsdømt og satt i fengsel i åtte år. Foto: Atikko AS

Foredrag fra en dødsdømt

Skrevet av Roger Marthinsen
09.08.2018 14:46 - OPPDATERT 09.08.2018 20:31

Joshua French overlevde åtte år i fengsel i Kongo, fire dødsstraffer, en livstidsdom, et erstatningskrav på nesten en halv milliard kroner og flere fluktforsøk. Nå kommer han til Mo for å dele sin historie og sine opplevelser.

French kommer til Mo i Rana med foredraget "Joshua French – Dømt til døden". Allerede over helga legges billettene til arrangementet, som vil finne sted på Scandic Meyergården mandag den 18. februar neste år, ut for salg.

Foredraget er Joshua French sin personlige fortelling om bakgrunnen for fengslingen og dødsstraffene i Kongo, og åtte år i håp om en diplomatisk løsning.

– Livet i fengslene i Kongo er en saga av utrolige personlige historier med fengselsopprør, fluktforsøk, drap og tortur, masseslagsmål og uutholdelige forhold uten strøm og mat i ukesvis, samt sykdom og lidelse. Det er også unike historier om sterke vennskap som utviklet seg i fangenskapet, sier event- og foredragsarrangøren Atikko, som sammen med Scandic Meyergården står som arrangør. 

– ”Kongo saken” går inn i historien som en av de mest spennende sanne thrillerene som har skjedd i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk. Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner. Joshua overlevde åtte år i fengsel i Kongo, fire dødsstraffer, en livstidsdom, et erstatningskrav på nesten en halv milliard kroner og flere fluktforsøk, skriver arrangøren.

– I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon, og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Gripende og rystende på en gang, sier Atikko i presentasjonen. 

Joshua French ble sammen med Tjostolv Moland pågrepet i Kongo, sommeren 2009, anklaget for drap og spionasje. French ble funnet skyldig i spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og dannelse av et kriminelt forbund, mens Moland ble dømt for drap på en sjåfør. 

Moland døde i fengsel i august 2013. Kongolesiske myndigheter tiltalte og dømte French for drap på Moland. Norske Kripos deltok i etterforskningen og obduksjonen, og konkluderte med at det ikke var mistanke om at noe kriminelt hadde skjedd. Likevel ble French dømt for å ha drept kameraten. 

Vinteren 2017 ble French benådet, og den 17. mai 2017 kom han hjem til Norge, og lever i dag som en fri mann.

– Det er viktig for meg å ha muligheten til å fortelle min historie uten å være bundet opp og begrenset av fangenskap i Kongo. For første gang er jeg fri til å fortelle min historie, uten at media eller andre er filter imellom. Det er en sterk og unik historie som må fortelles, sier Joshua French selv. 

[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.