– Forskrekket mange, både unge og gamle

Motvind Sjonfjellet med stand på Nesna - viste fram modell av vindturbin.

De lokale initiativtakerne, Leif Remmen, Gretha Bye, Jan Erik Pedersen og Anne Sofie Moe, er godt fornøyd med oppslutningen og engasjementet denne dagen utenfor Senteret.

– Sannsynligvis har det vært innom mer enn 100 personer fra fjern og nært; blant annet Mo i Rana og Mosjøen. Særlig var de fra Vefsn opptatt av å fortelle om konsekvensene av en utbygging og viste til det som skjer på Øyfjellet nå, skriver Motvind Sjonfjellet i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gruppa anslår at mer enn 100 personer var innom standen.

Modellen av vindturbinen, i målestokk 1-100, skal ha vekket stor interesse.

– Modellen av Nesna kirke, med plass for 800 besøkende, viser de enorme proporsjonene på de planlagte turbinene for Sjonfjellet. Dette var noe som forskrekket mange, både unge og gamle. De var også forskrekket over alle metallene, mineralene og betongen som går med til produksjon av en vindturbin på 140 meter. Vindturbinene på Sjonfjellet er planlagt å ha en høyde på 250 meter, skriver Motvind Sjonfjellet

-RØRENDE

– Besøkende på Stand, som bor i Skogsøya, er meget bekymret over hva som kan skje med drikkevannet om det blir en utbygging på Sjonfjellet. 

– En spesielt rørende gest var da Elsa Solum kom med en lyngplante i gave til arrangørene og sa; Vi må alle nyte lyngen mens vi kan, fordi den vil bli utryddet om Sjonfjellet vindkraftverk blir realisert, sier Leif Remmen i Motvind Sjonfjellets lokale gruppe på Nesna.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Solum hadde med lyngplante til arrangørne. Her med SvanhildHansteen.

Kystbakeren støtter saken og stilte opp med varme smultringer og ”møsbrømlefse”.

– Det og den varme sjokoladen, som ble servert på stand, var en ubetinget suksess over gode og informative samtaler, skriver gruppa.  

Leif Remmen mener at konsekvensene av en utbygging på Sjonfjellet er underkommunisert.

– Det er derfor vi gjennomfører stand for å få ut informasjon og fakta om ødeleggelsene av natur, miljø og biomangfold. Blinkende lys natt og dag, iskast, fortrengelse av reindriftsnæringen, fare for oljelekasje og lydforurensing. Når toppcoaten er slitt vekk fra vingene begynner det å spres mikroplast ut i naturen. Det spres ca 60 kilo mikroplast fra en vindturbin hvert år. Ganget opp med 100 blir det et vanvittig høyt tall. 

– Vi delte også ut brosjyren -Motvind Sjonfjellet, som tidligere er distribuert og informerte mer om det som beskrives der. Et viktig punkt er Riksvei 17 som er klassifisert som nasjonal turistvei. Statens Veivesen planlegger nytt turistanlegg på Sjonfjellet, men har sagt at vindkraftverk vil gjøre dette uaktuelt, sier Remmen. 

*****

Les mer om:

vindkraft
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.