Nei, det var likevel ikke lov å spille litt vanlig fotball igjen, melder Helsedirektoratet i kveld. Foto: Roger Marthinsen

Fortsatt forbud mot nærkontakt

Skrevet av Roger Marthinsen
11.05.2020 20:48

Idrettsforbundet meldte gledesstrålende at barn opp til 4. klasse kan spille fotball med fysisk kontakt. – Stemmer ikke, kontrer Helsedirektoratet.

Norges Idrettsforbund tok nok seieren litt på forskudd, da de tidligere i dag sendte ut en pressemelding der man skrev at den nye veilederen for idretten åpner for fysisk kontakt mellom de minste. Helsedirektoratet har nemlig, etter at medier gjenga idrettsforbundets tolkning, presisert at dette ikke stemmer. 

Faktisk er tilfellet nærmest det motsatte for barn opp til 4. klassetrinn; regelen er fortsatt minimum én meters avstand – og man anbefaler at man begrenser antall personer per gruppe til 5-10 personer. I de eldre gruppene tillates inntil 20 personer per gruppe. 

Det som står i veilederen er:

"Kontaktidretter der det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand, for eksempel håndball, kampsport, bryting og fotball, kan ikke trene som normalt, men må tilpasse aktivitetene slik at avstandsoppfordringen er mulig å ivareta.
For de minste barna (barnehage/barn i småskole) kan det i praksis være vanskelig å gjennomføre minst 1 meters avstand under ulike fysiske aktiviteter. For å kunne ivareta smittevernet samtidig som barna får utøve disse aktivitetene bør man tilstrebe å ha faste grupper med færre barn slik at antall nærkontakter reduseres. For disse kan man for eksempel ha faste grupper som består av 5-10 personer."

Dette ble av idrettsforbundet tolket som om det i barnefotball ble åpnet for å kunne spille eksempelvis 5 mot 5, nærmest som vanlig fotball og uten regelen om minimum en meters avstand.

– Unntaket er barn opp til 4. klassetrinn. De kan ha fysisk kontakt så sant gruppene ikke overstiger 10 personer, meldte forbundet. 

Helsedirektoratet slår i kveld fast at dette er en feil tolkning. 

– Det som står i veilederen Helsedirektoratet har sendt ut er at det for de minste skolebarna kan være vanskelig å overholde én-metersregelen. Derfor er det viktig med mindre, og faste, grupper inntil ti personer, sier avdelingsdirektør Miljø og helse i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, til VG.

Linhave understreker derfor følgende, til alle som nå tror at det er greit å spille vanlig fotball igjen:

[annonse]
– Fortsatt gjelder én meter for alle i Norge, bortsett fra toppfotballen, som lever i karantene. Det er veldig viktig å få dette riktig, så ingen misforstår, sier Linhave til VG.

----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.