Freyr satser stort i USA - skal bygge gigantfabrikk

Freyr Battery og amerikanske Koch Strategic Platforms blir sammen blir de en av de største battericelleprodusentene i USA.

Freyr Battery kunnegjorde i dag en såkalt "joit venture", et samarbeid med amerikanske Koch Strategic Platforms for å utvikle ren produksjon av battericeller i USA.

Joint venturet, som har en 50/50 prosent eierstruktur, er etablert for å utvikle i første omgang 50 GWh med gigafabrikk-produksjon av battericeller i USA basert på patenter fra 24M Technologies’ (“24M”), melder selskapet i en pressemelding.

Omfanget av den planlagte utviklingen vil posisjonere joint venturet som en av de største battericelleprodusentene i USA, bruke amerikansk teknologi og den bærekraftige innovasjonen til den ledende, USA-baserte globale industrielle partneren KSP. Satsingen viderefører FREYRs strategiske fokus på å utvikle ren, lokal produksjon av battericeller og forsyningskjeder for å stimulere fremveksten av ny teknologi.

- Dagens offentliggjøring markerer en betydelig milepæl for FREYR når vi utvider vår vekststrategi gjennom det amerikanske joint venturet med KSP. Hele teamet vårt ser frem til å samarbeide med våre amerikanske strategiske partnere Koch og 24M for å levere ren, neste generasjons produksjon av battericeller til USA i kommersiell skala, sier FREYRs styreleder Torstein Sjøtveit.

- Vi er glade for å annonsere etableringen av et joint venture med FREYR og vår investering i USA-baserte 24M. Dette initiativet kan skape jobber her i USA og bidra til fortsatt bruk av transformativ energiteknologi, sier David Park, president for Koch Strategic Platforms.

- KSP gjorde en grundig vurdering av investeringen i FREYR i januar 2021 da vi deltok som den største investoren i deres PIPE-transaksjon (Private Investment in Public Equity). Vi er trygge på utsiktene til å signere betydelige kommersielle salgsavtaler innen både energilagring og mobilitetssektorer som vil gjøre det mulig for oss å velge et sted for en gigafabrikk i USA neste år, sier Jeremy Bezdek, administrerende direktør i KSP og styremedlem i FREYR.  

I forbindelse med avtalen har KSP og FREYR ytet et konvertibelt lån på 70 millioner dollar til 24M, der KSP og FREYR i utgangspunktet vil investere henholdsvis 50 og 20 millioner dollar. I forbindelse med gjennomføringen av denne finansieringen, vil joint venturet inngå en ny lisensavtale med 24M som vil gjøre det mulig å bruke 24Ms SemiSolidTM-plattformteknologi med betinget begrenset eksklusivitet i USA.

- Vi er glade for å styrke vårt nære strategiske partnerskap med FREYR og etablere et nytt samarbeid med en globalt respektert industriaktør som Koch. Investeringen i 24M og en utvidet lisensavtale bekrefter vår ledende posisjon innen batteriteknologi og tilbyr potensiell bruk i kommersiell skala i USA, sier Naoki Ota, president og administrerende direktør i 24M. 

Joint venturet vil utnytte 24Ms SemiSolidTM-teknologi, som dramatisk reduserer antall trinn som kreves for å produsere battericeller mens man fortsatt bruker

[annonse]
konvensjonelle litiumionråvarer. SemiSolidTM-produksjonsplattformen muliggjør besparelser i kapital og driftskostnader samt utvidede muligheter for resirkulering av materialer. Ved å bruke 24M-teknologiplattformen vil joint venturet ha fleksibiliteten til å tilby neste generasjons batterier i forskjellige størrelser og kjemiske sammensetninger i kommersiell skala. 

- Etableringen av det amerikanske joint venturet med KSP og investeringen i 24M er transformerende for FREYR. Avtalene posisjonerer i økende grad FREYR som ledende innen modulert produksjon av neste generasjons battericeller i stor skala. Vi tar nå formelle skritt for å tilby lokalisert batteriforsyning som utfyller vårt innledende norske tilbud til det eksponentielt voksende amerikanske markedet. Vi er veldig glade for å få et enda dypere strategisk forhold til Koch og 24M når vi akselererer arbeidet med å etablere et betydelig kommersielt produksjonsfotavtrykk i USA, sier Tom Jensen, FREYRs administrerende direktør.

Dagens kunngjøring følger FREYRs pressemelding 11. juni 2021, som indikerte at selskapet forhandlet med et større multinasjonalt konglomerat om å utvikle batteriproduksjonsanlegg i Nord-Amerika, og KSPs tidligere investering i sammenslåingen mellom FREYR AS og Alussa Energy Acquisition Corp, som ble gjennomført 9. juli 2021.

***

Les mer om:

freyr
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.