Den siste 10. klassen som er på den tradisjonelle høstfjellturen i reg av Båsmo ungdomsskole: Bak f.v Vegard P. Rølvåg, Edvard Gruben, Johannes Langmo, Elias K. Eliassen, Martin Albrigtsen, Petter I. Pettersen, Birk Rognan, Anette Alfheim, Bjarne Skonseng, Dina-Emily AA. Grigoryan, Storm Fagerthun, Joan S. Snefjellå og Ida Kampesæter. Foran f.v. Runar Farstad, Sebastian Welde, Mats Kjerrvang, Petter N. Johansen, Askil Hauknes, Mathias Høgaas, Eirik S. Snefjellå, Oda Leiråmo, Marte G. Sundquist og Tuva Røssvoll. Foto: Ann-Hege Fjelldahl

Fulgte i foreldrenes fotspor

Skrevet av Redaksjonen
10.09.2018 07:00 - OPPDATERT 10.09.2018 11:00

For førtiende år på rad gikk ungdomsskoleelever fra Båsmoen en 55 kilometer lang fjelltur. En tur mange av deres egne foreldre også har gått, da de var elever ved skolen.

I friluftslivets uke gikk tiendeklassinger ved Båsmo ungdomsskole den 55 kilometer lange fjellturen fra Semska på Saltfjellet via Bjellåvatn og Krukki, til Storvollen. Turen ble gjennomført for førtiende år på rad, og mange av elevenes foreldre har gått samme ruta i sin ungdomsskoletid.

Vær og temperatur var upåklagelig under den fire dager lange fjellturen, der 23 elever og lærerne Anne Kari L. Snefjellå og Ann-Hege Fjelddahl deltok.

At været klaffer er absolutt en fordel, siden all overnatting foregår i telt, og elevene bærer med seg alt av utstyr, mat og skifteklær selv. For mange er dette livets første, lange fjelltur, og med tung sekk, gnagsår og «vondter» får man god tid til å bli kjent med seg selv.

– Det sies at man etter konfirmasjonen trer inn i de voksnes rekker, men jeg tror mye skjer i løpet av en slik tur, sier Ann-Hege Fjelddahl, mens Anne Kari L. Snefjellå legger til at hun er imponert over hvor flinke ungdommene er til å klare seg selv på tur.

– Også dette med sporløs ferdsel går tilnærmet smertefritt, og det viser at det hjelper å ha fokus på slikt, sier hun.

F.v: Petter N. Johansen, Oda Leiråmo, Mathias Høgaas, Askil Hauknes, Johan S. Snefjellå, Storm Fagerthun, Birk Rognan, Eirik S. Snefjellå, Marte G. Sundquist og Ida Kampesæter har alle foreldre eller familie som har gått samme høstturen i sin ungdomsskoletid.

Høstturen over Saltfjellet har vært en tradisjon for friluftslivelevene ved Båsmo ungdomsskole, som har hatt faget på timeplanen i 40 år.

– I så måte var skolen forut for sin tid, med tanke på dagens fokus på helsefremming. Det har vært viktig å opprettholde friluftslivtilbudet, selv om reformer og endringer av fag har halvert timeomfanget, sier rektor ved Båsmo ungdomsskole, Ståle Krokstrand.

Friluftsliv er i dag et tre-timers valgfag på tiende trinn, der én time kroppsøving inngår i timetallet. Dette for å gjøre det mulig å gjennomføre små turer i nærmiljøet hver uke.

Fra teltleiren ved Krukki.

...og her ved Bjellåvatn.

Ikke noe å si på temperatur og vær, under Båsmo ungdomsskolen siste høsttur.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.