Hans Petter Sørensen er klar med en ny utstilling på Nesna museum. Foto: Hans Petter Sørensen

"Gjennom 13 bilder i storformat ønsker vi å gi publikum utvidet innblikk i havørnas liv og skjønnhet"

Ny fotoutstilling av Hans Petter Sørensen åpner ved Helgeland museum avdeling Nesna til helga.


Museets sommerutstilling har tema havørn. Den består av fotografier tatt av Hans
Petter Sørensen. Han er frilansfotograf for FarOutFocus, ørneguide og båtfører for
Visit Nesna.

Havørna er en vesentlig del av kystkulturen på Helgeland. Den er i dag en velkjent skapning, i hvert fall langs kysten. Men slik har det ikke alltid vært. Fra slutten av 1800-tallet sank den europeiske bestanden. Ørna var ansett som en skadefugl og et problem. Den ble hardt beskattet.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Hans Petter Sørensen

Nedgangen varte til 1970-tallet. Da var bestanden på et bunnivå i Europa. I 1968 ble havørn og kongeørn totalfredet i Norge, som det siste vesteuropeiske landet. Bestanden var da anslått til 700-800 par. Omtrent samtidig ble flere miljøgifter forbudt. De siste 50 årene har bestanden økt. Etter fredningen har holdningen hos befolkningen snudd, og interessen økt. Nå danner ørna utgangspunkt for opplevelser og turisme med havørnsafari.

– Gjennom 13 bilder i storformat ønsker vi å gi publikum utvidet innblikk i havørnas liv og skjønnhet. Det å se ørn på nært hold, også på et fotografi, øker kunnskapen om den, og dermed kontakten med den. Bilder kan bevege oss. Når vi får det såpass forstørret, kommer detaljene og personligheten til den enkelte ørna tydelig fram, skriver Nesna museum i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Hans Petter Sørensen

– Hans Petter Sørensen er en svært dyktig og velkjent frilansfotograf fra Nesna, som gjennom sine bilder av natur, dyr, mennesker og situasjoner begeistrer og berører. Tidligere i år fikk han 2. plass for beste turbilde i «Nordic Nature Photo Contest 2019» og fjor hadde han utstilling med bilder fra Træna på Træna. Fotografering av havørn begynte han med i 2014. Siden har det blitt utallige bilder av vår største rovfugl.

Utstillinga åpner lørdag 6. juli i museumslokalene i Havnevegen 1 på Nesna. På åpningsdagen vil Hans Petter Sørensen selv fortelle litt om fotografering av havørn.

Atle Ivar Olsen, førsteamanuensis ved Nord Universitet, skal forklare mer om havørn, og musiker Gary Hoffman åpner det hele med en trompetfanfare. Det blir lettere bevertning, og åpent for alle.

Utstillinga vises på museet på Nesna ut august.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.