GRØNT OG GULT: Kommuneoverlege Frode Berg har besluttet å gå fra gult til grønt for skolene, men opprettholder gult nivå i barnehager. – Dette gjør det lettere å holde tjenestene åpne på tross av at vi er inne i en periode der smittetrykket er økende. Foto: Kristian Rødvand

Grønt nivå i skolene, fortsatt gult i barnehagene

Endring for skole og SFO, opprettholder samme nivå i barnehagene: – Dette gjør det lettere å holde tjenestene åpne, på tross av at vi er inne i en periode der smittetrykket er økende.

Kommuneoverlege i Rana Frode Berg har besluttet at smitteverntiltakene i barne- og ungdomsskole, videregående skole og SFO skal endres fra gult til grønt nivå, fra og med mandag 24. januar. I barnehagene  beholdes smitteverntiltakene på gult nivå.

– Barn, unge og vaksinerte har svært lav risiko for å bli alvorlige syke av koronavirus. Strenge smitteverntiltak i skoler og barnehager gir liten gevinst om målet er å redusere risiko for alvorlig sykdom eller sykdomsbyrden i samfunnet, sier Berg i en pressemelding. 

Kommuneoverlegens beslutning bygger blant annet på tilbakemeldinger fra skoler og barnehager i Rana, i prosessen med å vurdere nivå på smitteverntiltakene. Skolene i Rana, inkludert Polarsirkelen videregående skole, vurderer at grønt nivå gir best forutsetninger for å holde åpent ved høyt smittetrykk. For barnehagene er tilbakemeldingen at gult nivå gir best forutsetninger.

– Målsettingen er at barn og unge skal ha så lav tiltaksbyrde som mulig. Grønt nivå i skolene og gult nivå i barnehagene gjør det lettere å holde tjenestene åpne på tross av at vi er inne i en periode der smittetrykket er økende, sier Frode Berg.

Smittetrykket i Rana er nå omtrent på samme nivå som i resten av landet, det vil si cirka 2.500 smittede per 100.000 innbygger de siste 14 dagene. Flest smittede er det i aldersgruppen 0-45 år, og omikronvarianten dominerer. Kapasiteten i spesialisthelsetjenesten og i de kommunale helse- og omsorgstjenestene er på nåværende tidspunkt god.

– Risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er av FHI beregnet til 0,2 prosent, og blant barn og unge er risikoen trolig enda lavere. Selv om vi forventer økende smittetall fremover, er det ikke forholdsmessig med strengere tiltak nå, forklarer Berg. 

90,5 prosent av befolkningen i Rana over 18 år er nå fullvaksinert, der 87 prosent av de over 65 år og 52 prosent i aldersgruppen 45-64 år, har fått boosterdosen. Rana kommune anser vaksinasjonsdekningen blant ansatte i skoler og barnehager i Rana som god. 

De siste to døgnene er det registrert 125 nye smittetilfeller i Rana. Kommunens egne tall viser 63 tilfeller onsdag og 72 tilfeller i går. 

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.