Roy Jacobsen sitter selv i salen under premieren på torsdag. Foto: Cappelen Damm
VINTERLYS

Har gitt teatret helt frie tøyler

Roy Jacobsen har gitt Hålogaland Teater fullstendige frie tøyler når romanen hans blir teater.


Romanen «De usynlige» er Roy Jacobsens skildring av livet på en liten øy midt i havgapet på begynnelsen av 1900-tallet. Den kritikerroste romanen fikk glitrende kritikker da den kom ut i 2013. Det er en historie om overlevelse, om havet, og om livet i nord.

Nå blir romanen teater, og har premiere på Hålogaland Teater på torsdag med Roy Jacobsen i salen. Da vet han selv ingenting om hvordan opplevelsen vil bli. 

– Jeg aner faktisk ingenting. Du får ringe meg tilbake på fredag, spøker Roy Jacobsen på telefon til Rana No. 

– Jeg er ikke teatermann, så dette har jeg ikke blandet med borti. Det er en tillitssak, og jeg stoler på at de som kan dette vet hva de gjør. Jeg er romanforfatter, og opererer i en helt annet format og en annen sjanger. Jeg blander meg ikke opp i lydbøkerne mine en gang, forteller Jacobsen. 

SPENT PÅ RESULTATET

Roy Jacobsen (f. 1954) har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen «Fangeliv» (Vesaas-prisen) til å bli en forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Han er forfatteren som har en stor leserskare i den nordligste delen av landet. Dette ble spesielt tydelig da han kom med Barrøy-trilogien, som «De usynlige» (2013) er en del av. De to andre bøkene heter «Hvitt hav» (2015) og «Rigels øyne» (2017).

I romanen «De usynlige» møter vi Ingrid som vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer. Det er denne historien som er basis for Anders T. Andersens dramatisering og som han selv har regien for. Forestillingen har premiere på Scene Øst på Hålogaland Teater 22. november.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Ingun A. Mæhlum/Hålogaland Teater

– Dette er som sagt en helt annen form. På teatret får "De usynlige" nye klær, og blir i høyeste grad Hålogaland Teaters eget produkt. Jeg har hørt nok av skrekkhistorier om forfattere på filmsett, og jeg vil ikke være en slik forfatter. Min gode venn Ingvar Ambjørnsen har jo hatt stor suksess med filmatiseringen av Elling-bøkene, og han har holdt samme stil som jeg velger, sier Jacobsen. 

– Er du ikke litt nervøs? 

– Nei, jeg er ikke det. Jeg er spent, men rolig. Jeg ville nok vært adskillig mer redd og skremt om det var jeg selv som hadde gjort dette. Jeg skal bare fly opp og oppleve dette, og det ser jeg fram til.

– Hva tror du er grunnen til at de ønsker å skape teater av "De usynlige"?

– Det er et vanskelig spørsmål. Selv kan jeg ikke umiddelbart se kvalitetene som gjør den egnet for film eller teater. Den følger jo først og fremst Ingrids oppvekst og erfaringer, hvor vi også lærer historien om Helgeland og om folkene som lever videre her. Jeg skriver jo visuelt, men det blir veldig interessant å se hvordan denne beretningen blir på en teaterscene, sier Roy Jacobsen. 

FESTIVALSJEFFAVORITT

Festivalgeneral Wenche Bakken synes "De usynlige" vil passe meget godt inn under Vinterlysfestivalen. 

– Fortellingen fra Helgelandskysten, om havet, om livet i Nord, den hører hjemme på
Vinterlysfestivalen. Og det er så artig at Hålogaland Teater kommer med en forestilling også i år, sier Bakken.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Ingun A. Mæhlum/Hålogaland Teater

Roy Jacobsen som har bodd flere år på morens hjemplass i Dønna kommune er en av
festivalgeneralens store favoritter. 

– Dette er en godbit. Roy Jacobsen har skrevet en fantastisk bok, spesielt for oss helgelendinger. På scenen finner vi dessuten kjente og kjære navn som Guri Johnsen og Trond Peter Samsø Munch. Jeg gleder meg utrolig til å se "De usynlige" selv, og det er litt trist at vi bare har en forestilling under festivalen, for denne blir ganske sikkert populær, avslutter Wenche Bakken.

"De usynlige" spilles på Nordland Teaters hovedscene tirsdag 12. februar. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.