Foto: Hedda Hiller

Har inngått avtale med teknologi-gigant – skal levere til marin sektor

Skrevet av Roger Marthinsen
15.10.2020 11:18 - OPPDATERT 15.10.2020 11:58

Freyr sikter ikke bare mot el-bil-markedet; har inngått avtale med Siemens Energy for leveranser av battericeller for marine bruksområder. Avtalen vil akselerere Freyrs satsing i Rana.

FREYR AS og Siemens Energy AS har inngått en avtale for leveranser av litium-ion (LiB) battericeller for marine bruksområder og energilagringssystemer (ESS).

I tillegg har Siemens Energy AS og FREYR AS til hensikt å sammen utvikle verdensledende ESS-løsninger basert på FREYRs battericeller.

Battericellene skal produseres ved Freyrs batterianlegg som er under utvikling i Rana. Avtalen vil, i følge en pressemelding, akselerere ferdigstillingen av den første fabrikken, en fast-track-fabrikk som skal bygges i Mo Industripark. 

Ifølge avtalen har Siemens Energy AS til hensikt å kjøpe en betydelig andel av produksjonsvolumet fra batteriproduksjonslinjen, som har planlagt oppstart rundt årsskiftet 2021-2022.

– Dette er nok et viktig skritt i kommersialiseringen av FREYR og Norges første produksjonsanlegg for battericeller, med en global leder innen elektrifisering, automatisering og digitalisering, sier administrerende direktør i Freyr AS, Tom Einar Jensen.

– Vi er dedikerte til å utvide vårt sterke forhold til Siemens Energy AS og tilby sikrere, mer kostnadseffektive og miljøvennlige battericeller for å støtte Siemens Energy AS ambisiøse planer for vekst innen marine applikasjoner. I tillegg er ESS-markedet det raskest voksende segmentet for batterier globalt, og vi ser frem til å utvikle verdensledende ESS-systemer sammen med Siemens-konsernet. Batterier har en katalytisk rolle å spille for å akselerere den nødvendige overgangen til et bærekraftig energisystem basert på fornybare kilder og for å balansere tilgangen på ren energi, sier Jensen.

Bjørn Einar Brath, administrerende direktør i Siemens Energy AS, sier at selskapet ser et stort potensial i samarbeidet med Freyr.

– Freyrs batteriløsninger kan gjøre det mulig for oss å øke vår vekst i markedet for marin elektrifisering, noe som vil reduserer vårt karbonavtrykk. Vi ser også frem til å jobbe sammen for å ta en bredere posisjon innen generering av fornybar energi og utvikle nye banebrytende kostnadseffektive ESS-løsninger, sier Brath.

I følge pressemeldingen som selskapene har sendt ut, er avtalen basert på et samarbeid for å utvikle optimaliserte celle-, modul- og systemdesign for produksjon av battericeller med høyere energitetthet, forbedret sikkerhet og betydelig lavere kostnad enn hva som er mulig med konvensjonell battericelleteknologi. Ifølge avtalen forplikter FREYR seg til å levere battericeller til mer konkurransedyktige priser enn dagens konvensjonelle batteriprodusenter kan tilby.

[annonse]
– Vi ser i økende grad potensialet fra å implementere beste tilgjengelige battericelleteknologi og er i ferd med å fullføre våre valg av teknologipartnere, noe vi snart vil offentliggjøre. Vi venter å kunne levere teknologiledende battericeller til konkurransedyktige priser for alle markedssegmenter. Vårt utvidede forhold til Siemens vil akselerere utviklingen og ytterligere øke våre ambisjoner, sier Tom Einar Jensen.

Freyr har i første omgang en ambisjon om å bygge 2+32 GWh med battericellekapasitet, inkludert en såkalt gigafabrikk, i Mo i Rana. Denne kapasiteten vil bli blant de største i Europa og skal produsere litium-ion battericeller (LIB), med en forretningsmodell basert på partnerskap med den til enhver tid beste tilgjengelige teknologien. 

----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.