Kommuneoverlege Frode Bergs fremste anbefaling for dagene som kommer er; tenk selv og forstå viktigheten av å følge den grunnleggende anbefalingen om å begrense sosial omgang. Foto: Roger Marthinsen

Har kontroll på utbruddet, men ikke den skjulte smitten

Skrevet av Roger Marthinsen
19.11.2020 15:35 - OPPDATERT 19.11.2020 17:02

– Vi er på halen av utbruddet – men den skjulte smitten kan føre til at alt blusser opp igjen, sier kommuneoverlege Frode Berg. Hans resept framover er at folk tenker selv og forstår de viktigste anbefalingene. – Gjør de det blir andre anbefalinger og eventuelle forbud, ikke nødvendig.

Kommuneoverlege Frode Berg orienterte i ettermiddag om smittesituasjonen i Rana og kom med sine anbefalinger og oppfordringer for neste uke. Hovedtrekkene er de samme som for inneværende uke, men innfallsvinkelen er noe endret.

– Jeg vil at folk skal følge anbefalingene fordi de forstår dem, ikke fordi jeg sier det. Derfor har jeg egentlig bare noen få anbefalinger denne gangen; begrens sosial omgang i så stor grad som mulig, til egen hustand. Og hold avstand.

– Det jeg sier er egentlig en forlengelse av de tidligere anbefalingene om å stenge utesteder og avlyse arrangement og aktivitet. Følger man anbefalingene om å begrense sosial omgang, så deltar man ikke på festen, arrangementene, går ikke på byen og dropper inntil videre treningene. Gjør man det, blir det ikke nødvendig med anbefalinger eller pålegg rettet mot utelivsbransjen, idrettslag og andre aktører, sier Berg.

– Det viktige er at folk skjønner at det er dette som må til, for at vi skal få smitteutbruddet i Rana under kontroll. Det er nå dugnaden starter i Rana, sa Berg. 

94 personer er så langt smittet i Rana, etter utbruddet som startet den 28. oktober. Smitteoppsporingsteamet har funnet kilder til de aller fleste, og situasjonen beskrives som oversiktelig.

– Vi er på halen av utbruddet, men det er fortsatt aktivitet i noen smitteklynger og jeg forventer flere smittetilfeller fremover, sa Berg.

Fortsatt er det imidlertid noen smittekilder som ikke er identifisert. Dét gjør at Berg er langt unna å konkludere med at man er over kneika. 

– Vi har kontroll på utbruddet, men ikke på den skjulte smitten. Så lenge vi ikke har identifisert alle smittekilder, finnes det skjult smitte. Og så lenge det finnes skjult smitte, har vi ikke kontroll, sier Berg, som sammenligner den skjulte smitten med en ulmebrann, som plutselig kan blusse opp.

– Med skjult smitte kan vi når som helst få et stort problem, sier Berg, som påpekte at akkurat nå framstår det som urealistisk at vi innenfor de nærmeste ukene skal klare å komme tilbake til en situasjon uten skjult smitte.

[annonse]
– Dette er noe befolkningen i Rana må forstå og innrette seg etter, sier Berg.

Kommuneoverlegens nye anbefalinger gjelder fra og med mandag 23. november og inntil videre. Frem til kommende mandag gjelder anbefalingene som ble lagt frem for en uke siden.

Her er anbefalingene som gjelder fra og med mandag 23. november og inntil videre:

 • Hold dere mest mulig hjemme, og begrens omgang med personer utenfor egen husstand: Hvis denne anbefalingen følges skal det ikke være behov for noen egne anbefalinger rettet mot utelivsbransjen, arrangører eller mot de som driver med organisert aktivitet.
 • Besøkskontroll sykehjem: Fortsatt rødt nivå, men tillater besøk fra ektefelle eller en annen person for beboere i langtidsplasser. 
 • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler: Fortsatt gult nivå
 • Polarsirkelen videregående skole: Tilbake til gult nivå fra kommende mandag.
 • Arbeidsplasser: For personer som jobber i kontorfellesskap der det ikke er mulig å holde avstand anbefales hjemmekontor. Fysiske møter bør erstattes med digitale møter.
– Hva må hver enkelt av oss gjøre?

– Det viktigste er at alle tar ansvar for seg selv. Gjør alle det, tar vi også ansvar for andre, sier Berg, som har følgende oppfordring til hver enkelt:

 • Dersom du har symptomer, bestill time til testing med en gang.
 • Det er ikke mulig for kommunen å avdekke skjult smitte dersom personer med symptomer ikke tester seg.
 • Dersom du har symptomer, hold deg hjemme.
 • Ingen er uerstattelig på jobb. Møter vi på jobb med symptomer og tester positivt kan det få store konsekvenser for kollegaer, kunder, klienter eller pasienter.
 • Hold avstand. 1 meter er bra. 2 meter er bedre.
 • Hold deg mest mulig hjemme. 
 • Begrens omgang med personer utenfor egen husstand.
 • Alle bør stille seg spørsmålet om det virkelig er nødvendig å delta på aktiviteter eller ha sosiale sammenkomster slik ting er nå.  
---------------

LES OGSÅ:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.