HVA FIKK DU? En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. Foto: Johnny Syversen

Har reddet tusenvis av måltider med mat

Skrevet av Roger Marthinsen
01.01.2020 17:00 - OPPDATERT 02.01.2020 06:00

I løpet av de siste to årene har Circle K-kunder i Nordland reddet 12.762 matporsjoner fra å bli kaste. Nest best i fylket er Circle K Grubhei, med 2761 måltider.

"Matredningen" har foregått via appen Too Good To Go, og gjør nordlendinger til Norges nest flinkeste matreddere – i alle fall i Circle K-sammenheng. Bare Rogaland har reddet flere måltider – nesten 27.000 på to år – enn Nordland. Og bare i løpet av 2019 har innbyggere i Nordland reddet 7.055 måltider ved fylkets Circle K-stasjoner.

 – Samarbeidet vårt med Circle K Norge har virkelig gjort matredding tilgjengelig i hele vårt langstrakte land. Det er fantastisk at det går an å inspirere lokalmiljøet til å bidra i kampen mot matsvinn, både i bykjernene og i langt mer grisgrendte strøk, sier en fornøyd Bendik Walderhaug, matredder og salgssjef i Too Good To Go. Han konstaterer at 120 Circle K-stasjoner fra Alta i nord til Farsund i sør for tiden bruker Too Good To Go-appen aktivt som verktøy i kampen mot matsvinn. 

Kunder ved Circle K Olav V’s gate i Bodø er best i Nordland, med 2867 måltider "reddet" gjennom de siste to årene. Deretter følger Circle K Grubhei med 2761, Circle K Mosjøen med 2673, Circle K Hunstad med 2290 og Circle K Fauske med 736 reddede måltider.

I løpet av to år har kunder ved 120 Circle K Norge-stasjoner over hele landet reddet over 100.000 matporsjoner fra å havne i avfallet. Året 2019 har sett en økning i matredding på 50 prosent.

En typisk forundringspose – eller porsjon – med "reddet" mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. For 39 kroner får matredderen overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.

I Norge kastes mat tilsvarende hver åttende handlepose. Årlig går om lag 385.000 tonn med mat i avfallet, med en beregnet verdi på 22 milliarder kroner. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 950.000 matreddere over hele landet.

Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. Hun forteller at antall stasjoner som bruker Too Good To Go-appen har økt med om lag 40 fra i fjor.

 – Vi jobber hver dag på mange områder med å redusere matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter, noe som er dårlig økonomi og skadelig for miljøet. Vi setter stor pris på at så mange kunder gjennom bruk av Too Good To Go vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.

Matredder Bendik Walderhaug håper enda flere Circle K Norge-stasjoner kaster seg på samarbeidsavtalen i 2020. Han understreker at stasjonene kan lære mye om egne rutiner ved å bruke appen.

 – Dataene i appen gir en god pekepinn på hvor svinnet oppstår, slik at stasjonene kan skru til rutinene. På den måten unngår de å ha så mye overskuddsmat i utgangspunktet, sier Walderhaug.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.