Har skrevet bok om et av Helgelands store gods

Skrevet av Roger Marthinsen
06.12.2018 06:30 - OPPDATERT 06.12.2018 06:46

Øyvind Jenssens «Om Husbygodset på Tomma» er akkurat ankommet rykende fersk fra trykkeriet.

Øyvind Jenssen har skrevet bok om Husbygodset på Tomma, med tittelen «Om Husbygodset på Tomma».

Dette markeres i morgen med bokslipp på museet på Nesna, med både forfatter Øyvind Jenssen og ferskt ankomne bøker på plass i Havnevegen 1.

Jenssens bok beskrives som en lettlest og rikt illustrert bok, der tekstene er basert på arkivmateriale, intervjuer og andre kilder.

Boken omhandler Husby gamle handelssted og storgods på Tomma, som vokste frem på 1700-tallet. Godset var en betydelig landbrukseiendom; på det meste med 400 mål dyrket mark.

Handelen på Husby omfattet blant annet deltagelse i lofotfisket. En av eierne, Anders Christensen, utviklet handelsstedets i retning oppkjøp av andre gods på Helgeland, i tillegg til utvikling av egen storgård.

Nesset, kjernen i det gamle handelsstedet Husby, ble flammenes rov høsten 1951. Da ble den eldste delen av bygningsmassen, trolig fra 1600-tallet, lagt i aske. Hovedbygning, forretningsbygg, bryggehus – minst sju bygninger i alt – gikk da tapt. 
 

 

 

 
 

[annonse]
 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.