Jarle Nermark snakker med gjestene på helgens julemesse i Korgen, der boka om Bjerkadalen ble presentert.

Som guttunge fikk han høre enormt mange historier hos sin bestefar. Sånt inspirerer til å skrive ei hel bok om Bjerkadalen

Skrevet av Roger Marthinsen
03.12.2017 17:50 - OPPDATERT 19.01.2018 09:34

Med sin rykende ferske bok "Historier fra Bjerkadalen", dekker Terje Ånonli og Jarle Nermark en tidsperiode på flere hundre år og et geografisk område fra Sørfjorden i vest til Gresvatnet i øst.

Med 470 sider og drøyt to kilo tung, fremstår Terje Ånonlis og Jarle Nermarks "Historier fra Bjerkadalen" som et imponerende lokalhistorisk bokverk. 

Jarle Nermark er fra Bjerkadalen, og driver med slektsforskning. Terje Ånonlis far og besteforeldre er også fra Bjerkadalen. 

– Som guttunge var det vanlig for meg å sykle fra Bjerka til Bjerkadalen, der jeg besøkte min bestefar Kåre Ånonli. Han hadde enormt mange historier å fortelle en ung gutt, sier Terje Ånonli til Rana No.

Fra første bosetting

Tanken om at historiene han hadde hørt kunne bli til ei bok, begynte å ta form for noen år siden.

– Jeg skrev litt historie, oppdaget at det var enormt mye stoff om dalen og bestemte meg for å skrive det ned, sier Ånonli.

For omlag fem år siden begynte han og Jarle Nermark å snakke om å gi ut ei bok sammen. I 2015 inngikk de et formelt samarbeid om bokprosjektet, og satte seg da som mål å ha boka klar til utgivelse i løpet av 2017. 

Og nå er den altså her, boka som tar for seg Bjerkadalen over en tidsperiode på flere hundre år, fra første bosetting og frem til i dag.

Foredrag og julemesse

– Boka er flere historier fra området rundt Bleikingan, Kjennsvatnet og Gressvatnet, der ulven herjet tidlig på 1900-tallet, forteller Terje Ånonli.

– Vi følger Bjerkavassdraget fra Sørfjorden til Gressvatnet, og kommer inn på en rekke historier som er knyttet til gårder, mennesker, jakt og ikke minst den samiske bosettingen i øvre del av området, sier Ånonli, som sammen med medforfatter Jarle Nermark i helgen var tilstede på ei julemesse i Korgen, der de presenterte boka. Og i morgen, mandag, skal de holde et foredrag om bokverket, på gamle Valla skole, som ligger like sør for Bjerka.

Jarle Nermark og Terje Ånonli står bak "Historier fra Bjerkadalen".

– Hvordan har boka blitt mottatt?

– Egentlig over all forventning. Vi valgte å gå ut i markedet for å forhåndsselge boka, for å få et signal om hvilket opplag vi burde legge oss på. Nå opplever vi at det er mange som kjøper seg flere bøker, for å sikre at også ungene har den når de vokser opp, sier Terje Ånonli, som forteller at det første opplaget av boka er på 600 eksemplarer. 

100 sider slektshistorie

Bokas 100 siste sider er viet en egen slektsdel, med tusenvis av navn. Mange av disse er etterkommere av Thomas Arntsøn, som var født i 1708 på Storbjerka, og bor i dag i Rana kommune.

I tillegg til å kunne kjøpe boka direkte gjennom forfatterne, finnes den også i utvalget hos Ark på Mo og hos Prix i Korgen.