Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

«Helgelendingene er med god grunn mektig forbanna»

Skrevet av Karen Skogsholm, Leder Bodø SU
03.07.2019 06:00

Nedleggelser av studier i nord

Det er med tungt hjerte jeg hører at det er blitt vedtatt å legge ned studier på Helgeland. Det som gjør mennesker så unike fra andre dyrearter er evnen til å ta til seg lærdom. Vi finner nye løsninger, og mer ut om den verden vi lever i.

Utdanning blir bare viktigere og viktigere i dagens samfunn. Dessverre ser ikke styret i Nord Universitet verdien av det som er på Helgeland, og har vært i hundre år. De ser ikke hvor mye Helgeland har å by på. Dette kan gå kraftig utover Helgeland, og befolkningen der. 

Jeg fatter ikke hvordan 12.000 underskrifter, 300 høringsuttalelser og protester enda ikke fikk de til å innse at studier i distriktene er både nødvendig og ønsket.

Distriktene er like verdifulle som de større byene i nord, det burde universitetet ikke bare vite men, også vise.

Helgelendingene er med god grunn mektig forbanna. Det å legge ned studier på Nesna og i Sandnessjøen vil være et stort feilgrep. Det vil være en katastrofe for kommunene på Helgeland. Dette vil føre til at mange unge vil settes i en vanskelig situasjon når de skal begynne å studere.

For ikke å glemme at det vil bli lærer- og sykepleiermangel på Helgeland de neste årene. Manglende rekruttering lokalt fra folk som er etablert når de må reise langt for å ta utdanning. De som reiser sørover kommer sjelden tilbake.

Det er ikke alle som har mulighet til, eller ønsker å dra fra hjemplassen sin. Dette kan være grunnet mange ting som; økonomisk situasjon, helse, eller annet.

Alle har en rett på utdanning. La de få muligheten til å få det i sitt nærmiljø på Helgeland. Vi har et ansvar om å utdanne fagfolk i distriktene.

Til høsten skal stortinget behandle et forslag fra SV som ber om at styrets beslutning blir omgjort. Fusjonsplattformen mellom Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag var tydelig på at alle studiesteder skulle bestå, og man ønsket utvikling, ikke avvikling.

[annonse]
Jeg håper at Stortingsrepresentantene ser at for folk flest, er utdanning i Nord mye mer enn Bodø og Levanger. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.