Foto: Roger Marthinsen

Her blir det utendørskonsert under Festspillene

– Vi er veldig glade av å kunne involvere Rana kommune i Festspill-programmet 2023, sier Cathrine Holmesland Wika, programsjef for Festspillene Helgeland.


6.juli blir det konsert med Nordic Duo på Mo i Rana, ved sjøfronten ved Havmannen. Konserten er en del av programmet til Festspillene Helgeland, ifølge en pressemelding fra arrangøren. 

Duoen består av Anna Medzkiewicz på bratsj og Michał Medzkiewicz på piano. Under konserten vil publikum bli tatt med på en musikalsk og historisk reise.  

– Dette er en unik mulighet til å oppleve musikk sammen med kunst og naturens skjønnhet. Utendørskonserten blir den første konserten i det prisbelønte EUYO Cafe Bauhaus Project, sier Cathrine Holmesland Wika, Programsjef for Festspillene Helgeland. 

Flere lokale navn i programmet 
Holmesland Wika poengterer at Festspillene Helgeland skal være en festival for hele regionen og at de er veldig glade av å kunne involvere Rana kommune i Festspill-programmet 2023.

Også i 2021 var Rana en del av Festspillene Helgeland, da med bandet Yora på Park 22 Byscena. 

–  Nå håper vi ranværingene og andre benytter seg av de kulturelle tilbudene vi tilbyr på årets festival. I tillegg til konsert har vi flere lokale utstillere som er med i Kunst uten filter, påpeker Programsjefen og nevner navn som Tina Kathrine Johnsen, Lotte Linnea Johnsen og Tom Kedar Holmen.  

Variert program  
Festspillene Helgeland arrangeres 1-8.juli, med hovedsete i Mosjøen og i distriktet rundt. Dette er en av Nord-Norges største festivaler, som i år kan by på over 70 ulike arrangementer og aktiviteter fra morgen til kveld.  

–  Det blir spektakulære kunstutstillinger, elleville konserter, bokbad med kjente forfattere, Barnas Festspill og den tradisjonsrike Byfesten – for å nevne noe. Her finner man noe for alle aldre og enhver smak. 

I løpet av festivaluken har de besøkende også mulighet til å være med på ølsmaking der man blir bedre kjent med de lokale bryggeriene på Helgeland, utendørs Yoga i spektakulære omgivelser og Brurskanken Turlag arrangerer en unik midnattstur med start ved Helgelandstrappa. 


 

 • Nordic Duo  
  Anna Medzkiewicz – bratsj 
  Anna kommer fra Polen og har studert både i Polen og Norge. Gjennom årene har hun hatt en rekke inspirerende opplevelser mens hun turnerte med European Union Youth Orchestra (EUYO), 1B1 og Orkester Norden. Sammen med Ensemble 1B1 spilte hun inn Griegs Holbergsvariasjoner, som vant Spellemannprisen i 2015. Hun har jobbet som bratsjist ved blant annet Stavanger Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Ålesund Strykekvartett, Helgeland Sinfonietta og Olsztyn Filharmonien. 
 • Michał Medzkiewicz – piano 
  Michal er polsk-norsk pianist og organist, utdannet både i Norge og Polen. Han har vært prisvinner både på nasjonale og internasjonale pianokonkurranser. Som 18-åring debuterte han som solist med det polsk-ukrainske ungdomssymfoniorkesteret med urfremføringen av Ryszard Bukowskis klaverkonsert. Siden da har han gjort en rekke internasjonale turneer med solorepertoar av Liszt, Beethoven, Bach og Chopin. 
 • Tina Kathrine Johnsen, kunstutstiller 
  Tinas kunstneriske eventyr startet på Mo, hennes hjemby. Derfra har hun latt få ting stå i veien for hennes kunstneriske oppdagelsesferd. Med et skarpt blikk fanger Tina unike grafiske uttrykk i sin digitale kunst. Estetikken er inspirerende og nyskapende uten å miste tråden med fortiden. Hennes samtale med pop-artens store artister blir ført på et høyt nivå. 
 • Lotte Linnea Johnsen, kunstutstiller 
  Lotte er en ung kunstner fra Mo i Rana som mestrer flere sjangre; digitale uttrykk, maleri og tegning. Esoteriske symbol og intrikate fargespill preger hennes kunst. Et åndelig univers kommer til uttrykk gjennom inspirerte motiv og bilder - kanalisert frem gjennom en nyskapende og kreativ livsglede. Dette er kunst som løfter sjelen. 
 • Tom Kedar Holmen, kunstutstiller 
  Tom har drevet med kunst i flere år - blant annet tattoo, billedkunst og tegning. Kunsten er ofte personlig, og en refleksjon av de utfordringene Tom har møtt i livet. Gjennom Toms kunst blir man kjent med oppskriften og hans guide til hvordan man kommer opp fra mørket. Han er født og oppvokst i Mosjøen, men bor nå på Mo der han stortrives sammen med kjæresten.