Marianne Krogness og Karoline G. Herlofsen i "Molly og Partner".

Her er forestillingene som vises under Barnas Vinterlys

Skrevet av Hedda Hiller
13.11.2019 13:50 - OPPDATERT 13.11.2019 17:01

Nordland Teater satser videre med Barnas Vinterlys, som ble en del av festivalen i fjor.

Nordland Teater har siden i fjor arrangert en minifestival i festivalen, med Barnas Vinterlys under Vinterlysfestivalen. Nå er programmet for Barnas Vinterlys klart. 

– Vi er stolte av festivalbyen Mo i Rana. Det er få byer på samme størrelse som kan skilte med en så høy festivalfrekvens som oss. Derfor er det helt på sin plass at også barna i Mo i Rana skal få et festivalpass rundt håndleddet, og oppleve følelsen av å småjogge fra forestilling til forestilling, med hodet fullt av nye tanker, drømmer og erfaringer, skriver Nordland Teater i en pressemelding. 

– Da vi lanserte barnas vinterlys i fjor, kunne vi raskt konkludere med at dette var et etterspurt og sterkt ønsket tilbud, og våre publikummere har gitt oss fabelaktige tilbakemeldinger på «festivalen i festivalen». Det har gitt oss inspirasjon og motivasjon til å videreføre arbeidet. 

Det skal være mulig for barna å få med seg tre forestillinger per dag under Barnas Vinterlys, og Nordland Teater er opptatt av å ha et sammensatt program, som skal treffe både store og små. 

Barn har alltid vært en viktig målgruppe for Nordland teater, og når vi setter sammen programmet til Barnas vinterlys, leter vi på aller øverste hylle etter kvalitetsforestillinger som holder et høyt kunstnerisk nivå. Vi håper foreldre og besteforeldre husker at et festivalbånd er en magisk julegave som gir uforglemmelige øyeblikk for vårt aller viktigste publikum. Også i år dekker vi opp til kveldsmat, inkludert i billetten til alle med festivalbånd, skriver Nordland Teater. 

 

DISSE FORESTILLINGENE BLE SLUPPET I DAG: 

"Bandittene" av Dramalama

[annonse]
Bandittene Dirk og Dulte har fått sitt første skurkeoppdrag. De skal rane en bank! Ved en feiltakelse ender de i stedet opp på Rana Bibliotek. Bli med, så kan vi sammen prøve å få de to bandittene på bedre tanker!

Bandittene i biblioteket er en musikkteaterforestilling laget av Elise Rougnø og Charlotte Wergeland i teaterkompaniet Dramalama.

"CORPUS" av Theater corpus

Scenen er en operasjonsstue. Et barn, Edda, skal opereres, det er et relativt enkelt inngrep – en rutineoperasjon for legene. Hun blir forberedt på situasjonen av sykepleierne før hun får narkose. Når Edda sovner, ”drømmer” hun og opplever en slags ut av kroppen-opplevelse; hun ser sin egen kropp ligge på sengen samtidig som hun kommer til et ”sted”, et naturland-skap med dyr, planter og trær. Hun snakker med dyrene og forstår hva trærne sier. Så må hun plutselig ”reise” tilbake, til livet, til operasjonsrommet og moren som sitter på venterommet – tilbake til seg selv. Hun våkner opp, ingen ser hva hun har opplevd. Operasjonen har gått bra, legene er der, sykepleierne og moren. Hva var det som skjedde mens hun sov, var det bare en drøm?

Det er laget mange forestillinger om sorgprosesser ved død - om de gjenværende. Theater Corpus neste forestilling blir en figurteater-forestilling for barn om det å nesten dø, om å være helt på grensen. En nær døden opplevelse som også blir en nær livet opplevelse. En figur-teaterforestilling om et barns opplevelse av å forsvinne ut av seg selv. 

På samme måte som livet til en pasient er i hendene på en lege holder dukkespillerne liv i dukken. Den tenker, ser, sanser, drømmer takket være skuespillerne. Den er i seg selv, men samtidig utenfor. 

"Hjertine og Saltfolket"

Langt ute på havet ligger det en mystisk øy, det er her Saltfolket bor. Og Hjertine da, så klart.

På Saltøya lever de av å opprettholde saltinnholdet i havet med den digre saltkverna som er festet under øya. Ikke for mye og ikke for lite. Saltfolket er kjent for å være litt i saltete i humøret også. De foretrekker te og kaffe med en liten dæsj salt, men det forstår ikke Hjertine. Hun skjønner ikke hvorfor hun er så annerledes fra de andre på øya. 

Hjertine sniker søt honning oppi teen til bestemor og det setter i gang et virvar av følelser. Bestemor blir vennligere og mildere og forteller hemmeligheter hun aldri før har fortalt. Har ikke bestemor alltid vært en bestemor? Og hvem er det som sender bestemor brev?

"Hjertine og Saltfolket" er en nyskrevet barneforestilling som tar for seg forholdet mellom besteforeldre og barnebarn, å reparere istedenfor å kaste og å føle seg annerledes, men likevel finne sin plass.

"Molly og Partner"

Marianne Krogness og Karoline G. Herlofsen, inviterer til Familieshowet ”Jeg vil heller danse på bordet”. Molly & Partner er kjent fra NRK Radio Super og showet er basert på den fantastiske musikken fra de to siste cdéne, bundet sammen av mye tøys og tull. I fjor ga de ut sangene sine i egen sangbok med singback på Musikkforlaget.

Molly & Partner har ikke bil, men de har både sykkel og trillebår. Klokke klarer de seg uten. De har ikke penger heller, men det pleier alltid å ordne seg. Nesten hver dag raser det nemlig ut masse godteri fra et hull i veggen bak sofaen. Godteriet bruker de til å bytte til seg alt de trenger. Seks egg og en liter melk for eksempel, for en pose seigmenn, en kålrabi for 4 sure skrikerunger, og en gang fikk de en stålampe(!) for en pose ostepopp og 3 melkesjokolader. Molly & Partner lover at livet blir totalt forandret for de som kommer og hører på.

"Mannen med den levende kofferten"

I denne forestillingen får barna oppleve en koffert som lever sitt eget liv, imponerende sjongleringstriks og en magisk kule. Barna blir engasjert med inn i forestillingen og får lære seg å være et godt sirkuspublikum.

Elementer fra sjonglering, akrobatikk, dans, meditasjon, teater, objektmanipulasjon, balansering og klovning brukes i en salig blanding som vil framkalle stunder med spenning, latter, undring og stillhet.

Mikkel og reverockerne

[annonse]

Mikkel og reverockerne er noen ordentlige luringer. Vet du hva de gjør? De knabber tekstene fra kjente barnesanger. Makan! Alle vet jo at «Mikkel rev» for eksempel er skrevet av ... av ... ja, i hvert fall ikke av Mikkel og reverockerne. Noen mener til og med at de jukser med applausen så det skal høres ut som publikum klapper ekstra mye. De er virkelig noen sleipe og sleske karer. Men kanskje det kan bli en bra konsert likevel?

I dette konseptet presenteres kjente barnesanger i spesiell innpakning – litt mer rocka enn vi er vant til.

"Klovneskrekk"

Klovneskrekk handler om Lille, en klovn som er redd for det meste, men som drømmer om å kunne fly. Med musikk, skyggeteater og en god dose sirkusmagi opphever vi tyngdekraften og tar barna med inn i et landskap der alt er mulig. Tema i Klovneskrekk er frykt og mestring. Forestillingen handler om å prøve, feile og prøve igjen. Forestillingen er bygget opp rundt klovning, trekkspill og trapes, og er gjennomkomponert både scenisk og musikalsk.

"Alle har en liten dør bak øret"

Alle har en liten dør bak øret  Episodeteater for born frå 2 - 100 år    “Alle har en liten dør bak øret” er ein teaterserie i åtte episodar for born frå to år. Utgangspunktet for  framsyningane er nyare norsk poesi, dikt og tekstar henta frå ulike bøker og samlingar gjeve ut etter år  2000.

Annlaug Børsheim har satt musikk til fleire av dikta, og saman med skodespelar Vibeke Flesland  Havre, scenograf Mari Watn og lysdesignar Silje Grimstad har dei laga eit poetisk univers for born i alle  aldrar.    

Det sceniske landskapet er laga av pappøskjer i ulike storleikar, enkle pappfigurar og kleshengarar i  metall. Me blir kjende med gåsa som har så altfor mange tankar i hovudet sitt, hunden som har ein storm i  hovudet og muldvarpen som har ein tendens til å grava seg ned. Og den kloke katten som går ute om  natta. Ved hjelp av skuggeteater og magisk lyssetting blir figurane levande, og borna blir med inn i eit  særeige univers der ord, musikk og estetikk smeltar saman. Episodane er enkeltståande og kan visast  uavhengig av kvarandre. 

Tre episoder vises under Vinterlys. 

"Koseputa i Paris" 

Fusentast –Jaap kom med ideen om å eventuelt å ta med sitt Panopticum og «Koseputa i Paris". Det er et lite titteskap med fire kikkhull for tilskuerne 

Forestilling varer i cirka seks minutter og spilles om og om igjen i flere timer for fire personer om gangen. Den har vært Mo i Rana før, men det er lenge siden nå. Og det har kommet nye barn i mellomtiden.