"It follows" ble bejublet av kritikerne da den kom ut i 2015. Den starter filmhøsten hos Rana filmklubb.

Her er hele høstens filmprogram

Skrevet av Redaksjonen
10.07.2018 09:47 - OPPDATERT 10.07.2018 12:47

Rana filmklubbs program for høsten er klart.

Rana filmklubb doblet antall filmvisninger første halvår i år og klubben holder oppe takten i høst. 

– Det blir fortsatt høy aktivitet og god variasjon. Vi skal innom skrekk, komedie, musikal, drama og dokumentar, forteller Helen K. Langfors Åsli, som er ny i styret. 

Ny er også Oda Skarstad, en dreven skrekkfilmtitter, som nylig har flyttet fra Oslo. Hun starter sin styrekarriere med ny Skrekk & Ku på Kroglia kulturgård. 

– Ny Skrekk & Ku har vært etterspurt i månedsvis og nå er det snart endelig klart for ny runde med gåsehud på låven. ”It Follows” er et glimrende valg når semesteret starter med Skrekk & Ku på Kroglia Kulturgård, mener Skarstad. 

– Gjestene forrige runde ba om mer hyl og skvett. Nå får de det, forsikrer Åsli. 

– Jeg gleder meg til å være med i klubbstyret og ser frem til å bli kjent med nye folk. Jeg hører miljøet er veldig bra i klubben. Og Skrekk & Ku har jeg hørt mye om, både den skrekkelig gode maten og den helt spesielle filmopplevelser på låven der du får tildelt egen pute, sier Skarstad. 

Satser på dokumentar

Rana filmklubb er i sitt andre år. Antall medlemmer har steget for hvert semester og klubben håper denne trenden fortsetter.

– Vi har registrert at interessen for dokumentarer er stor og vi har gleden av å sette opp fantastiske ”Stories We Tell”. Den tror vi blir godt besøkt. Regissør Sarah Polley inviterer oss med på etterforskningen av sin egen familiehistorie, eller vi kan like gjerne si som Adressavisa, som ga den terningkast seks: Fortellingene om oss selv. En annen godbit blir Oscar-nominerte ”Jordens salt”, en sterk og nydelig hyllest til den verdenskjente fotografen Sebastião Salgado, forteller styremedlem Kjetil Kvale Sørenssen. 

(Saken fortsetter under bildet)

Fra "Stories we tell".

– Her bør alle - og spesielt fotointeresserte - kjenne sin besøkelsestid.

Styremedlemmet og filmviteren ved Nasjonalbiblioteket har en av sine personlige favoritter på programmet i høst. 

– ”Aguirre – Guds Vrede” av Werner Herzog er et mesterverk! Legendarisk er også forholdet mellom Herzog og skuespiller Klaus Kinski. Anspent i perioder, for å si det forsiktig, men det ble utrolig nok filmkunst av konfliktene. Jeg er også fornøyd med at vi avslutter semesteret med animert filmkunst. ”Tokyo Godfathers”  er årets julefilm. Opprørende og hjertevarm, langt unna Disneys tegnefilmunivers. 

Innfrir ønsker

Klubben har som tidligere semester ryddet plass til et par humørspredere, representert ved musikalklassikeren ”Singin’ in the Rain” og lavbudsjetts- komedien ”Clerks” der lydsporet kostet mer enn filmen. Sistnevnte et ønske fra en av medlemmene.

– Målet er å innfri minst ett medlemsønske hvert semester. Vi ønsker å være en imøtekommende og lyttende klubb. Og vi ønsker å gi våre medlemmer variasjon og kontraster. Humor og alvor, distraksjon og refleksjon, sier Sørenssen. 

(Saken fortsetter under bildet)

Fra "A Girl Walks Home Alone at Night".

”Betty Blue – 37,2°C om morgenen” befinner seg eksempelvis i et helt annet terreng enn Clerks. Lidenskap, kjærlighet og mental tilstand er stikkord. I sin tid en stor suksess og en mye omdiskutert film med en sterk kvinnerolle. Det har også ”A Girl Walks Home Alone at Night” skrevet og regissert av unge, iransk-amerikanske Ana Lily Amirpour, en vampyrgrøsser der vampyrtemaet er utgangspunktet for hard samfunnskritikk og fokus på likestilling. 

Samarbeider gjerne

Rana filmklubb har allerede ved flere anledninger vist at de liker å samarbeide og bidra med film der det er naturlig, og når de har anledning.

– Det er positivt for arrangementene og samtidig gjør det klubben og tilbudet vi har mer kjent, forteller Åsli, Skarstad og Sørenssen.  

– I tillegg til alle egne visninger bidrar Rana filmklubb som i fjor til Kulturnatta med familiefilm, denne gang den fornøyelige dokumentaren ”Tungeskjærerne”  av Solveig Melkeraaen fra Vesterålen. Vakkert om vennskap og livet ved kysten. Like fon for voksne som for unger.

Det jobbes også med å ei visning av ”Melancholia” av Lars von Trier med Mental helse, og det kan dukke opp et festivalsamarbeid hvis alt går etter planen. Samarbeidet med kinoen skal også videreføres. 

– Det er minst 11 meget gode grunner til å oppsøke Rana filmklubb i høst. Det er i tillegg sosialt og trivelig, vi er veldig opptatt av å være et inkluderende og hyggelig sted, sier de tre styremedlemmene.

Rana filmklubb drives på dugnad og har siden oppstarten fått støtte av Rana kommune og Helgeland sparebank. I tillegg har utestedet Koks tilrettelagt for visninger i sentrum.

 

Rana filmklubb høsten 2018

Lørdag 1. september Skrekk & ku på Kroglia Kulturgård - It follows 

Torsdag 13. september Kulturnatta - Tungeskjærerne 

Lørdag 15. september - Singin’ in the Rain

Lørdag 29. september - Stories We Tell

Onsdag 10.oktober – Mental helse - Melancholia 

Lørdag 13. oktober - Clerks 

Lørdag 27. oktober - Jordens salt

Lørdag 10. november - Betty Blue 37,2°C om morgenen

Lørdag 24. november - A Girl Walks Home Alone at Night

Lørdag 8. desember - Aguirre – Guds vrede

Lørdag 15. Desember - Tokyo Godfathers 

(pressemelding)

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.