Heymat+ har tidligere tatt Sonja Djønne og Tina Østrem blant annet til New York. I dag mottar selskapet DOGA-merket for matte-serien.

Heymat tildeles prestisje-pris

Skrevet av Roger Marthinsen
22.01.2020 11:14 - OPPDATERT 22.01.2020 17:01

Mottar den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge.

Heymats matteserie Heymat+ har vakt internasjonal oppmerksomhet og er tildelt en rekke priser. Nå mottar Rana-selskapet enda en pris for Heymat+; DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut i dag, onsdag 22. januar , på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– NEPPE SISTE PRIS

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om Heymat.

– Heymat er en fremadstormende og utrolig spennende bedrift fra Mo i Rana som selger matter over hele verden. Ved å satse på funksjon, kvalitet og bærekraft viser de at det er fullt mulig å blomstre som vareprodusent i Norge. Dette er neppe siste gang de mottar en DOGA-utmerkelse, sier Hjemdal.

DOGA-merket

  • Utmerkelse som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen.
  • Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.
Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016. Målet deres var å lage dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte. Samtidig er bærekraft er viktig del av identiteten til Heymat, og da Heymat og designpartner Kristine Five Melvær skulle utvikle en ny, slitesterk matteserie, ble resirkulerte plastflasker valgt som råstoff. 

IMPONERT JURY

Resultatet ble suksessen Heymat+, en matte-serie der hver matte er laget av 66 plastflasker. Mattene har mottatt meget gode tilbakemeldinger fra både brukere og bransjeaktører, og betegnes som vakre og stemningsskapende matter som tåler røff utendørsbruk, har høy absorberingsevne og er enkel å rengjøre.

DOGA-juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige tanken bak Heymat+:

 «Heymat+ scorer høyt på så å si alle kriteriene i DOGA-merket, og er etter vår mening et strålende eksempel på et tverrfaglig samarbeid mellom industridesign, grafisk design og tekstil. Resultatet er et bruksprodukt med høy estetisk verdi og god funksjon,» står det i jurykjennelsen.

SPARKESYKKEL FRA ROGNAN

I tillegg til Heymat, så blir også et annet selskap fra Nordland tildelt DOGA-merket i dag. Det er selskapet Hepro fra Rognan som får merket for utviklingen av en sparkesykkel, Krabat Runner, som visker ut skillelinjen mellom leketøy og hjelpemiddel. 

– Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for. Hepro og datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn. Sykkelen Krabat Runner er et resultat av en brukerrettet designprosess der målet har vært å gi barn med funksjonsnedsettelser mulighet til å delta i lek og sosiale aktiviteter med andre barn. Den har tre hjul, lar seg tilpasse brukeren og er konstruert for å tåle utendørslek.

DOGA-juryen roser Hepro for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den.

«Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom,» skriver juryen.

BREDDE

 – Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

----------

DOGA

Stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

----------

Les også: