Foto: Kristian Rødvand

Gir ikke grønt lys for skoler og barnehager nå

– Dersom vi ser at samfunnet tåler smitten, kan vi vurdere grønt nivå, sier kommuneoverlegen.


Smitteverntiltakene i skoler, SFO og barnehager i Rana kommune skal holdes på gult nivå, fra og med 15. januar til og med 23. januar.

Dette har kommuneoverlege i Rana, Frode Berg, besluttet i dag. 

Bakgrunnen er de nye reglene og anbefalingene for smitteverntiltak som ble gitt av regjeringen torsdag, og den lokale smitte- og vaksinasjonssituasjonen.

Følgende regler og anbefalinger gjelder fra 14. januar klokken 24:00:

  • Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift i skoler og barnehager.
  • Nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler der smittesituasjonen lokalt tilsier det, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
  • Nasjonal anbefaling om grønt nivå i videregående skoler og i voksenopplæring, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
– Rana kommune har hatt en kraftig økning i antall positive prøver de siste dagene. Omikron kan ikke stoppes og mange vil bli smittet. Risikoen for alvorlig sykdom for barn, unge og vaksinerte er likevel svært lav. Det er på nåværende tidspunkt vanskelig å spå hvordan smittesituasjonen utvikler seg. Det er også usikkerhet knyttet til hvor mye smitte samfunnet kan tåle før sykefravær går utover samfunnskritiske funksjoner, forklarer kommuneoverlege Frode Berg.

Over 90 prosent av befolkningen i Rana er fullvaksinert, og en økende andel over 18 år har også fått boosterdose. Men det er fortsatt ansatte i skoler og barnehager som ikke har fått tredje dose med vaksine.

– Det finnes gode argumenter for å ha grønt nivå på smitteverntiltak i skoler og gult nivå i barnehage. Samtidig er det usikkert hvordan smittesituasjonen i Rana vil utvikle seg og hvor mye smitte samfunnet tåler. Det er også et mål å øke andelen ansatte i skole og barnehage som er vaksinert med boosterdose, sier Berg, som sier at man vil få et bedre inntrykk av utviklingen de kommende dagene.

– Dagens situasjon i Rana tilsier derfor at vi beholder gult nivå på smitteverntiltakene inntil en større andel av de ansatte i skoler og barnehager er vaksinert med tredje dose. Dersom vi ser at samfunnet tåler smitten, kan vi vurdere grønt nivå på et senere tidspunkt, sier Berg.

Rana kommune vil gjøre en ny vurdering av nivå på smitteverntiltakene innen utgangen av neste uke.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.