Håkon William Skog Erlandsen har holdt sin andre toppkonsert på sitt verdensomspennende prosjekt. Alle foto: Håkon William Skog Erlandsen

Holdt konsert på verdens kaldeste fjelltopp

Skrevet av Roger Marthinsen
12.06.2018 08:49 - OPPDATERT 12.06.2018 11:34

Håkon Wlliam Skog Erlandsen har besteget sin andre topp i sitt "Chasing Summits"-prosjekt: Forleden spilte han på Mount Denali, 6190 meter over havet og i 40 minus.

Håkon William Skog Erlandsen har lagt bak seg et nytt kapittel i sitt ’’Chasing Summits: A Musical Ascension’’-verk; et prosjekt som går ut på å bestige det høyeste fjellet på hvert av kontinentene i verden:

Den 7. juni sto jazzathleten på toppen av Nord-Amerikas høyeste fjell, 6190 meter høye Mount Denali. Der, med sin medbragte saxofon, på det som betegnes som verdens kaldeste fjelltopp, presenterte han låten han hadde komponert på turen opp.  

Musikkverket ble spilt i 40 minusgrader og stekende solskinn. 

Ekstremt krevende

Men det er ikke bare det å holde konsert i slike høyder og omgivelser som er imponerende med prestasjonen. Erlandsen er ikke bare en meget profesjonell og dyktig musiker, men også ekstrematlet. Og den fysiske rå formen kommer godt ed under de påkjenningene han ustetter seg for under bestigningen. Mens en ekspedisjon opp Mount Denali gjennomsnittlig tar rundt 18 dager brukte Erlandsen og klatrekamerat Franklin Varela fra Equador bare fire dager.

– Været i området er såpass ustabilt og viste dårlige meldinger framover, så vi måtte bare trø på når muligheten bydde seg. Formen var på plass, så vi var enig om å prøve «toppstøtet» selv om vi hadde vært i parken bare tre dager. Ekspedisjoner går som regel ut på å smøre seg med tålmodighet, samt være klart til å agere raskt når sjansen er til stede, forteller Erlandsen.

Sjansen for å nå toppen med så kort tid i parken er i følge Erlandsen kun 39 prosent.

– Vi trosset statistikken og tok toppstøtet på 18,5 time med blodslit, i tåke og snøstorm. Da vi kom på toppen kunne imidlertid Alaska friste med 40 minusgrader og steiksol, rapporterer Håkon William Skog Erlandsen.

Fire topper til i 2018 – så Mount Everest 

Fjellet i Alaska er nummer to i rekken av de totalt syv toppene på syv kontinenter som skal bestiges, og hvor det skal musiseres på toppen, i ’’Chasing Summits: A Musical Ascension’’. Den første konserten ble holdt i Sør-Amerika, på Aconcagua i Argentina, 6962 meter over havet, i februar. 

Målet er å bestige ytterligere fire topper før året er omme.

– Det vil bli ny norgesrekord med tanke på tiden på gjennomføringen, men det er ikke målet. Jeg ønsker å sitte igjen med et unikt globalt inntrykk som grunnlag for å komponere syv ulike verk, inspirert av det jeg opplever på ekspedisjonene, sier Erlandsen. 

Neste mål er Afrika og Kilimanjaro med sine 5895 meter. Den syvende og siste toppen, som skal bestiges i 2019 og hvor det skal holdes en historsik konsert, blir Mount Everest med sine 8848 meter. 

– Mange spør seg om det vil være mulig å gjennomføre dette. Svaret er ja. Det er ikke alle som kan spille konsert under slike omgivelser, men som eks ekstrem-triatlet og profesjonell musiker, føler jeg at jeg er en god kandidat til å være en som skal gjennomføre dette, sier Håkon William Skog Erlandsen.

Etter turen i Nord-Amerika har Håkon brukt noen dager på å komme til hektene sammen med turkamerat Varela, i en liten by nord for Anchorage i Alaska. Nå går turen hjem til Norge, hvor noen konserter skal holds, før forberedelsene til Kilimanjaro-ekspedisjonen starter. 

Bildeserie
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.