Husker du disse gryteklutene?

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
28.07.2020 19:30 - OPPDATERT 29.07.2020 06:01

Nå er de en del av den nye utstillingen til Helgeland Museum.

Helgeland Museum, avdeling Nesna åpner i morgen utstillinga «Til pryd og nytte». Den dreier om grytekluter og andre hekla småsaker, ifølge en pressemelding. 

De små tekstillappene ble først og fremst lagd for å beskytte hendene når varme gryter, panner, kjeler og jern skulle flyttes. Som bruksgjenstander måtte klutene være store, solide og tåle vask. De hang lett tilgjengelig på en spiker eller knagg ved komfyren.

FRA BRUK TIL PYNT

1950-1970-tallet var gryteklutenes storhetstid. Hekling ble da svært populært. Kreativitet og skaperglede slo ut i full blomst med et bredt motivspekter innen farger, mønster og fasonger. Også strikking og brodering ble brukt som teknikk. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gryteklutene gikk fra å være et nytteredskap til dekorativ pyntegjenstand og uttrykk for håndarbeidsglede. Noen var direkte upraktiske. Garn og heklefasthet hadde mye å si for hvor effektive de var som bruksgjenstander.

Noen pyntekluter var kun ment for pynt eller fest. Til hverdags ble mer solide saker tatt fram. 

– I denne utstillinga ønsker vi å formidle hverdagsgjenstander, skaperglede og mangfold, og samtidig rette søkelys mot de glidende overganger mellom gjenstander som funksjonelle objekter og som pynt, sier Ann Kristin Klausen ved Helgeland museum, avdeling Nesna.

[annonse]
RUNDT DUKKEHODE

– Et eksempel på dirkete upraktiske grytekluter er de som er heklet som en lue eller kyse rundt et halvt dukkehode av celluloid. Disse ble introdusert rundt 1920, men var særlig populære fra 1950-tallet og noen tiår framover. Vi viser også fram dorulldukker og hekla kjoler til Zaloflaska, sier hun. 

Som en del av utstillinga er det satt opp en heklekrok med garn og heklekroker. På åpningsdagen vil Mette Gårdvik være til stede og instruere de som ønsker det. Hun er førstelektor ved Nord Universitet, Fakultet for lærerutdanning kunst og kultur, og har vært med å produsere utstillinga, sammen med Jorunn Vrålstad og Ann Kristin Klausen fra Helgeland Museum. Utstillinga vises fram til midten av september.

 

 

 

Les mer om:

Helgeland Museum
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.