På biblioteket lørdag kan man få stifte nærmere bekjentskap med Edvard Mansoni og hans liv.

Husmannsgutten som ble misjonær og kvinneforkjemper


Under Slektsforskerdagen 2018 holder Jon Todal fordrag om Edvard Masoni; en samisk husmannsgutt fra Rana som ble en aktiv samfunnsdeltaker i tre verdensdeler.

Edvard Masoni (1870-1930) kom sammen med slekta, en pitesamisk reindriftsfamilie, fra Arjeplog i Sverige etter en rekke uår der, til Rana. Han vokste opp på den fattigslige boplassen Rasta i Rana. 

Hva var bakgrunnen til Mansoni, og hva drev husmannsgutten som ble både misjonær i Kina, lege, en forkjemper for kvinners rettigheter og, ikke minst, en viktig talsmann for samefolkets kultur og rettigheter.

Dette er noe av det Todal tar opp i sitt foredrag, som finner sted på biblioteket på Mo lørdag.

– I Årbok for Rana 1983 finner vi en artikkel om Masoni, skrevet av Sigurd Marsten. Likevel er Masoni lite kjent i Rana, men dette er nok i ferd med å endre seg, sier Per Trygve Karstensen ved Rana bibliotek, og viser til at Mansoni nå blant annet har fått plass i Store Norske Leksikon.

Fredragsholderen Jon Todal er professor ved Samisk høgskole (Sámi allaskuvla) i Kautokeino, og har nettopp levert en omfattende biografi om Edvard Masoni.

Jon Todal holder lørdag foredrag om Edvard Masoni, på Rana bibliotek.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.