Foto: Terje Bendiksby / NTB

"Hvis du har traktorlappen og kan kjøre trygt med 15 tonns tilhenger, bør du få hengerlappen med på kjøpet når du kjører opp til personbil"

– Dersom en person er skikket til å kjøre en traktor med tilhenger med samlet tillatt totalvekt på 25.000 kg, er vedkommende også skikket til å kjøre personbil med tung henger, skriver Senterungdommens Marthe-Amalie Dahle og Anette Amalie Åbodsvik Bang.

T + B = BE

På bakgrunn av en resolusjon fra Senterungdommen har stortingsrepresentantene Siv Mossleth, Marit Knutsdatter Strand, Bengt Fasteraune og Nils T. Bjørke fremmet representantforslag om å tillatte at bestått førerkort klasse T og B skal gi rett til førerkortklasse BE. 

I dagens regelverk er det slik at når du kjører opp til traktor kan du kjøre en traktor med eller uten tilhenger. Traktoren kan maks kjøre 40 km/t, og den tillatte totalvekten for traktor og tilhenger samlet er maks 25.000 kg. Inkludert i opplæringen er 2 timer sikkerhetskurs for å lære å sikre last. 

Denne opplæringen er omfattende, og derfor ønsker Senterpartiet at de som kjører opp til traktorsertifikat og personbilsertifikat også skal på rett til BE. 

Vi i Senterungdommen mener at hvis du har traktorlappen og kan kjøre trygt med f.eks. 15 tonns tilhenger, bør du få hengerlappen med på kjøpet når du kjører opp til personbil. Dette har unge voksne på bygda snakket om lenge, og nå har Senterpartiet fremmet forslaget som vi virkelig håper får flertall i Stortinget.  

Vi er veldig fornøyd med at politikk som er vedtatt hos Senterungdommen nå fremmes på stortinget. Det viser at der kort vei mellom grasroten og de som sitter helt på topp i Senterpartiet. Egentlig syns vi det er rart at dette ikke allerede er praksis, så nå er det på tide å gjøre noe med logistikken!

Senterpartiet mener dagens regelverk er urimelig. Dersom en person er skikket til å kjøre en traktor med tilhenger med samlet tillatt totalvekt på 25.000 kg, er vedkommende også skikket til å kjøre personbil med tung henger.

Representantforslaget er levert til Stortinget, og vil nå sendes til komitebehandling. 

Marthe-Amalie Dahle, Leder Sømna Senterungdom

Anette Amalie Åbodsvik Bang, fylkesleder Nordland Senterungdom

[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.