"Hvordan kan vi forvente at barn og unge skal vise respekt og forståelse for andre med ulik etnisitet, religion og legning, dersom andre dialekter er fremmed nok for dem? "

– Elever i ungdomsskolen med annen dialekt enn majoriteten blir fort utskudd og offer for mobberne, skriver Birgitte Holven.

----------

Debatt # Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.  

----------

Dialekt-mobbing

I løpet av de siste årene har vi som et globalt samfunn forsøkt å virkelig ta tak i mobbing og diskriminering. Store, internasjonale bevegelser har forsøkt å skape en holdningsendring, og det har vært sak etter sak i media om blant annet mobbing i skolen. De fleste av oss ønsker å leve i et samfunn hvor alle blir respektert for den de er, uansett bakgrunn og forutsetninger. På mange måter er nok vi som er stort kollektiv blitt rausere og mindre fordomsfull, men vi har fremdeles en lang vei å gå. For når vi ikke er kommet lengre her til lands enn at det foregår mobbing av dialekter i skolen, da er det noe som skurrer. 

Som tilflytter til Rana og stolt vestlending, er jeg brennende opptatt av bevaring av alle dialekter i Norges land, både kjente og mindre kjente. Jeg tåler selv greit både kommentarer og etterligninger på min dialekt, da jeg er voksen og trygg i eget språk. De som derimot ikke tåler det like godt, er barn. Kanskje spesielt ungdommer. Ungdomstiden som kan være så vanskelig i seg selv, uten at man tilfører enda mer unødvendige vansker. 

Debatten om hvorvidt nedleggelser av flere skoler til fordel for en eneste stor ungdomsskole var veien å gå skal jeg ikke bevege meg inn på, men en liten kommentar om at det ikke bidrar til mindre mobbing drister jeg meg likevel til. For elever i ungdomsskolen med annen dialekt enn majoriteten blir fort utskudd og offer for mobberne. Etterligninger av dialekter og stygge kommentarer som «jævla søring» og «hvorfor flyttet du hit når du ikke har noen venner her?» er nok bare et par eksempler på det barn og unge med annen dialekt opplever, og som gjør skolehverdagen vanskelig. Noen ser seg nødt til å legge om dialekten sin til ranværingsdialekt for å bli godtatt. 

I et tilfelle her i Rana ble det sagt av en lærer at bokmål er stygt. Hvordan en lærer kan tillate seg å si sånt foran elevene sine, det er hårreisende. 

Det er faktisk helt sjokkerende at noe så trivielt som en annerledes dialekt skal være bensin på bålet til usikre ungdommer med enormt stort behov for å utagere og trykke andre ned for å føle seg bedre selv. Mobbere finnes overalt, og kanskje mobbere vil alltid forbli mobbere. Er dette virkelig en ting vi bare må leve med? Nei, det syns jeg ikke. 

For hvordan kan vi forvente at barn og unge skal vise respekt og forståelse for andre med ulik etnisitet, religion og legning, dersom andre dialekter er fremmed nok for dem? 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Er barn født til å mislike og se ned på mennesker som er annerledes, eller er dette tillært av foreldre som selv havner under kategorien "mobbere"? Er vi mennesker notorisk slemme mot hverandre, eller er det håp for kommende generasjoner? Om ikke vi som voksne klarer å endre oss, så la i alle fall småligheten dø ut med oss, og ikke overfor hat til våre barn. 

Ny flyplass og en batterifabrikk ventes til Rana, byen er i vekst og med det kan det også ventes flere tilflyttere fra ulike steder i landet. Ofte er økt mangfold nok i seg selv til å dempe fremmedfrykt. For skal man se dialektmobbing i sammenheng med det å være annerledes, så vil det oppleves som fremmed for de som syns det er vanskelig og skummelt med mennesker som ikke er identiske dem selv. Men vil det være nok med tilførelse av flere forskjellige dialekter i skolen? 

Jeg har stor tillit til ranværinger i det store og hele. Det er enkeltmennesket i de ulike hjem rundt om som sitter og overfører mobberen i seg til sine barn. Det er de som kan ødelegge for en hel by. For det er det jeg frykter vil skje; tilflyttere opplever hat fra de få med dårlige holdninger, og brått får Rana et dårlig rykte. Jeg håper ikke det vil skje, for jeg vil at flere skal få oppleve alt det flotte som byen og omegn har å tilby. Så si ifra til mobberne. Si at det der er holdninger vi ikke tar med oss videre til neste runde.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.