Under årets mørkeste døgn får vi kun dagslys i 2 timer og 27 minutter. Foto: Roger Marthinsen

I dag er årets aller korteste dag

Men nå går vi mot lysere tider.

Vintersolverv på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. og 23. desember. I 2017 lander vintersolverv den 21. desember 2017 kl. 17.28. Da "snur sola", og vi går igjen mot lysere tider. 

Det er ikke lange tiden med dagslys vi får under vintersolverv. Bare 2 timer og 27 minutter av årets mørkeste døgn er lyst i Mo i Rana. Soloppgang i dag er kl. 10.47 og solnedgang er kl. 13.15. Allerede i morgen har vi fått åtte sekunder ekstra dagslys, og på nyttårsaften har vi dagslys 24 minutter lenger enn i dag

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. På norsk sier vi at solen snur, men egentlig er det den nordlige enden av jordaksen som begynner å tippe tilbake mot solen. Noen tidsregninger anser Vintersolverv som starten på vinteren. I den kinesiske kalenderen kalles vintersolverv dong zhi, vinterens ankomst.  

Nå går vi uansett jevnt og trutt lysere tider i møte, frem til sommersolverv, som i 2018 havner på den 21. juni. Da "snur solen" igjen. 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.