"I dagens kaotiske verden velger jeg meg Ap"

Skrevet av Geir Johnsen
22.01.2021 17:00

Jeg er sosialdemokrat

Og det av den enkle grunn at jeg for lengst har slutta å tru på enkle løsninger på store utfordringer. Som politisk journalist i alt fra Klassekampen til gamle Nordlandsposten og NRK gikk jeg en god skole i journalistikk. I å stille spørsmål til både «makta» og opposisjonen. I bagasjen hadde jeg også bortimot sju år som medlem av fylkestinget i Nordland, som en av de «rene, røde og ranke». Og ikke minst grunnkursene for tillitsvalgte i Norsk Sjømannsforbund og Norsk Jern og metallarbeiderforbund.

Som politisk journalist har jeg hatt gleden av å møte noen bautaer innen sosialdemokratiet. Og lært en smule av klokskapen de har gitt meg.

Da en russisk tjuvfisker stakk av fra Kystvakten med inspektøren ombord, spurte jeg Thorvald Stoltenberg hvorfor de ikke skjøt med skarpt og stansa lovbryteren, før han kom seg inn i russisk sone. Den gamle forsvars- og utenriksministeren smilte før han sa noe sånt som:

– Det tror jeg vi skal være glade for at de ikke gjorde!

Det er ikke nok å ha rett. Du må også få rett. Det siste krever at du velger dine kamper og hvordan de kjempes.

Min erfaring fra arbeidslivet er i hovedsak fra bedrifter som kunne gå konkurs, og som har gjort det. Sosialdemokrat er jeg fordi vi trenger en blandingsøkonomi med skaperkrafta til privat næringsliv, med likeverdige forutsetninger for å konkurrere. Både næringsliv og samfunn må bygges med gode og trygge arbeidsplasser.

Skritt for skritt har Arbeiderpartiet og LO sikret at folk får det bedre. Arbeidsmiljølov, lover og regler som hindrer rovdrift på både mennesker og natur.

Slik ser jeg også EU. Et liberalt forsvar mot antidemokratiske krefter og rovdrift på arbeidsfolk. Ikke rart høyre-populister og Maggie Thatchers etterfølgere i Storbritannia ville ut av EU. EUs lover og regler ble for plagsomme hindre. Høyrekreftene ville stå fritt til rovdrift på folk og natur. Deres motsats finner vi blant annet hos venstresiden i Sverige og Danmark. De er med og bygger et bedre Europa.

Men EU og EØS har store mangler, sier du? Selvsagt. EU er summen av mange kompromiss medlemslandene imellom. Likefullt er dette det viktigste bolverket Europa har til forsvar for anstendige arbeidsforhold, rettsstat og demokrati.

[annonse]
I dagens kaotiske verden velger jeg meg Ap. Et bredt folkeparti med solide røtter til fagbevegelsen. Et parti som viser at de kan kunsten å manøvrere et lite land gjennom et opprørt verdenshav. Rolig, stødig og reflektert står Støre til rors. Han er en leder, ikke en underholdningsartist. Derfor er Jonas Gahr Støre min mann.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.