Gamle Messingslett bru skal rives. Det første som skjer er at den deles i to med sprengstoff. Foto: Jan Fredrik Eliassen, Statens vegvesen

I morgen rives gamle Messingslett bru

Skrevet av Hedda Hiller
14.01.2020 14:56 - OPPDATERT 14.01.2020 17:02

Hæhre sprenger brua i to før de transporterer den bort.

Som en del av prosjektet E6 Helgeland er det bygget en ny bru over elva i Dunderlandsdalen, og den gamle skal derfor fjernes onsdag 15. januar. Det melder Statens vegvesen i ei pressemelding. 

Sprenges i to

Konstruksjonen veier 66 tonn og må naturlig nok deles opp før den transporteres til smelteverket i Mo i Rana. Det første entreprenør Hæhre gjør er å dele den i to.

–Brua deles på midten, noe som skal gjøres ved sprengning. Deretter blir den trukket opp på land, delt i mindre biter og fraktet bort, forteller byggeleder Alf-Tore Angelsen i Statens vegvesen.

I forkant er asfalt og øvrig dekke på brua fjernet. Under sprengningen vil utvalgte stålbjelker bli kuttet med små, konsentrerte ladninger.

–E6 vil være stengt i en kort periode i forbindelse med detonasjonen, ettersom det kan sprute noen fragmenter fra salva. Det blir et ganske bra luft- og lydtrykk som kan merkes godt i nærområdet. Det ligger et par bolighus i området som vil bli evakuert i forbindelse med sprengningen, sier Angelsen.

Erstattet Nordlands lengste steinbru

Gamle Messingslett bru er en såkalt fagverksbru i stål, bygget i 1955. Den har en lengde på 47 meter. Brua erstattet en steinhvelvsbru bygget i 1911, som den gang var Nordlands lengste av typen. Steinbrua ble i 1940 sprengt av norske og britiske soldater. Tyskerne lagde så en midlertidig bru som var i bruk frem til Messingslett bru ble bygget ti år etter krigen.

I løpet av vinteren skal også gamle Krokstrand bru ved foten av Saltfjellet rives og fjernes.

[annonse]
Foto: Marius Staulen

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.