Grunnen til at nærlysene skal av når du skal bruke tåkelys er at lyset fra de sprer seg i tåka, mens tåkelysene lyser sterkt og bredt langs bakken slik at du får bedre oversikt over veien foran deg. Foto: Colourbox

I tåka når det gjelder tåkelys? Her får du oppskrifta

NAF gjør det klarere hvordan tåkelysene skal brukes.

Vi er inne i tiden med mye fuktighet og temperatursvingninger, og med det kommer tåka.

– Riktig bruk av tåkelys gir deg bedre sikt og reduserer risikoen for at du blender andre på veien. Så frisk opp kunnskapen, mener Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tåkelysene på bilen skal i utgangspunktet brukes i tett tåke. Det er viktig å bruke de riktig så du får den hjelpen du trenger for å komme vel frem.  

– Skru av nærlysene og skru på tåkelysene. Det er da du får best sikt i den tette tåka, sier Sødal.

Grunnen til at nærlysene skal av er at lyset fra de sprer seg i tåka, mens tåkelysene lyser sterkt og bredt langs bakken slik at du får bedre oversikt over veien foran deg. 

Det er også lov å bruke tåkelysene som kjørelys på dagen om man vil det, men da må også nærlysene skrus av.  

– Mange liker å bruke tåkelysene som kjørelys fordi det ser tøft ut. Men det er viktig å gjøre dette riktig, sier NAF-rådgiveren. 

Tåkelysene er sterke og kan blende om de brukes i mørket. Det er heller ikke tillatt utenom i tett tåke eller om du kjører på en spesielt svingete eller uoversiktlig vei.  

– Kjører du med tåkelys i mørket blender du de andre trafikantene. Så bruk vanlige lys i mørket. Det er det sikreste for alle, avslutter NAFs Nils Sødal.  

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
---–

Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger: 

  • Du har ikke lov til å ha mer enn to tåkelys
  • Du kan bruke tåkelysene som kjørelys på dagtid
  • Du kan ikke bruke tåkelysene sammen med nærlysene
  • Du kan ikke bruke fjernlysene samtidig som du bruker tåkelysene, bortsett fra kurvekjøring i lav hastighet (10–20 km/t)
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.