Foto: Roger Marthinsen

Innbyggerne i denne kommunen får landets største skattesmell – naboene er blant dem som får mest tilbake

Skrevet av Roger Marthinsen
07.04.2021 19:30 - OPPDATERT 08.04.2021 06:00

Et par kommuner på Nord-Helgeland er å finne i toppen av hver sin skatteliste.

Pengene kommer allerede om noen uker, eller i mai og juni for de fleste av oss.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Unntaket blir for dem som blir tatt ut til kontroll. De som leverer skattemeldingen automatisk, og ikke går inn på nettsiden og sender selv, må vente til juni. De som leverer på papir, får skatteoppgjøret først i august.

Den foreløpige skatteberegningen viser at tre av fire lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt tilbake. Til sammen 2,7 millioner innbyggere skal få over 32 milliarder kroner tilbake fra skatteoppgjøret for 2020.

Samtidig er det også mange som skylder skatt. 1 million må være forberedt på restskatt. De skylder 24 milliarder kroner som må innbetales til Skatteetaten.

En årsak til at noen får restskatt, kan være at man ikke har gjennomført reiser til jobben i fjor på grunn av pandemien. Derfor er det denne gangen heller ikke ferdigutfylt fradrag for reisevei mellom jobb og hjem i skattemeldingen.

– Har du reist til jobb i hele eller deler av 2020 akkurat som du pleier, må du selv fylle ut opplysninger om dette i skattemeldingen, sier skattedirektøren.

Noen fikk også lavere rente på lånene sine i fjor. Det fører til mindre fradrag på skatten.

Blant kommunene er det i Lurøy at innbyggerne kan vente landets saftigste baksmeller. 314 personer må i snitt betale 89.124 kroner. Mens blant dem som kan juble høyest over å få skattepenger i retur, er naboene i vest; Træna, der 237 skattebetalere får tilbake 23.339 kroner i snitt.

Nesten 5 millioner nordmenn har i løpet av mars og april fått skattemeldingen for 2020. Her er også den foreløpige skatteberegningen. Den sier hva man ligger an til å måtte betale i restskatt, eller hva man har til gode.

– Det er først når du får skatteoppgjøret at du får endelig beregning av skatt. I skatteoppgjøret er det tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger du selv har utført, sier Funnemark.

Hun understreker at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, er den ikke ferdigutfylt. Det kan være informasjon som du selv må fylle inn, for eksempel om fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at du sjekker at opplysningen er korrekte.

Frist for innleveringer av endringer i skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister. Man kan søke om å få utsatt fristen én måned.

Kommunene på Nord-Helgeland; beløp for gjennomsnitt tilgode først, beløp for gjennomsnittlig "baksmell" til slutt: 

  Tilbake Må betale
Hemnes 9 473 10 212
Lurøy 10 946 89 124
Nesna 9 683 31 088
Rana 9 940 16 928
Rødøy 12 056 11 240
Træna 23 339 15 742

Her finner du skattetoppene i alle kommunene på Nord-Helgeland: