Ingelin Noresjø, fylkesråd for næring i Nordland. Foto: Thor-Wiggo Skille

– Invester i kunnskap i distriktene!

Vi er alvorlig bekymra for konsekvensene av nedleggelsen av Campus Nesna, og sentraliseringen av utdannelsestilbudene. Det er en verdi i seg selv at våre fremtidige lærere og helsepersonell er utdannet nært de lokalsamfunnene de skal jobbe i. Næringslivet i det langstrakte fylket vårt har stort behov for kompetanse i fremtiden. Vi får ikke rekruttert den beste arbeidskraften kun med fine infofilmer og lovnad om kort vei til naturen. Vi må investere i kunnskap, og investere i distriktene.

Barna våre trenger flere lærere på skolen, lærere med kompetanse på småskoler i distriktene. På Nesna får studentene nettopp dette. Studentene har utvidet praksis på små skoler, for å forhindre praksis-sjokket som skremmer mange lærerstudenter fra å faktisk utøve yrket sitt. Og når de skal ut i jobb, blir de i regionen. På Nesna har de altså arbeidet frem Helgelandsmodellen, som er en samlingsbasert utdanning med mye ny teknologi og utvidet praksis, som andre studiesteder har adoptert. De har på mange måter funnet nøklen til desentralisert høyere utdanning som fungerer.

Nedleggelsen av studiested Nesna er et brudd på lovnadene gitt i fusjonsplattformen, hvor det klart ble stått fast at «Nåværende studiesteder skal styrkes, og bli mer betydningsfulle i deres regioner». Det har ikke skjedd noen dramatiske endringer på Nesna som tilsier at studiestedet måtte legges ned. Likevel ble dette gjort av eier Nord Universitet. Men nå må målet være å fylle studiestedene med nytt innhold og – slik det ser ut nå – nye aktører som kan drive høyere utdanning her.

KrFs lærernorm sørger for at vi får færre elever pr lærer, slik at alle barn blir sett og bedre fulgt opp på skolen. Spesielt i distriktene i Nordland sliter vi med å rekruttere nok lærere og derfor har vi ikke råd til å legge ned lærerutdanning som bidrar til denne viktige rekrutteringen. Ingen skal være i tvil hvor de har KrF: Vårt fokus framover vil være å jobbe politisk for at Campus Nesna også i framtida skal fylles med det de kan aller best, nemlig høyere utdanning.

Ingelin Noresjø, 1. kandidat Nordland og nestleder KrF

Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk leder og utdanningspolitisk talsperson KrF

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.