Kommende gynekolog, Malene Laursen, er egentlig hjemme i svangerskapspermisjon, men stiller opp på dugnad. Foto: Line M Fagermo

Inviterer kvinner til drop-in for å ta celleprøve: – Vi har mulighet til å gjøre en forskjell

For andre år på rad stiller gynekologer, jordmødre, sykepleiere, sekretærer og medisinstudenter ved Helgelandssykehuset Mo i Rana opp på dugnad, slik at kvinner mellom 25-69 år kan få tatt celleprøve.


Det er i forbindelse med Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg at poliklinikken på Selfors åpner dørene onsdag ettermiddag.

–Vi ble litt overveldet i fjor. Over 100 kvinner møtte opp på drop-in, men vi hadde ikke nok utstyr til å sjekke alle. Vi fikk sjekket 100 kvinner i fjor. I år har vi helgardert oss og bestilt utstyr slik at vi kan sjekke 125 kvinner, forteller kommende gynekolog, Malene Laursen, som for tiden er i svangerskapspermisjon, men stiller opp da det er for en viktig sak. 

– Vi gjør det fordi kvinnehelse er kjempeviktig. Vi har mulighet til å gjøre en forskjell og da stiller vi opp. Vi vet at det er mørketall. Det er mange mange kvinner som av ulike grunner ikke sjekker seg, sier Laursen og fortsetter: 

– For å få tatt celleprøve av livmorhalsen hos gynekolog skal man normalt ha henvisning fra fastlegen. Denne dagen er det drop-in og du trenger ikke henvisning. Vi ønsker helst at de som har fått innkalling møter opp i ettermiddag, eller de som ikke har tatt livmorhalsprøve på tre år. Inntil i fjor var det anbefalt å ta celleprøven hvert tredje år, nå er det utvidet til hvert femte år. 

I fjor ble det ikke funnet kreft eller oppdaget grove celleforandringer blant kvinnene som kom på drop-in.

– Men hvert år avdekkes det grove celleforandringer og kreft ved Helgelandssykehuset. Ved å ta celleprøve av livmorhalsen, kan celleforandringer oppdages, behandles og risikoen for livmorhalskreft reduseres. 

I ettermiddag klokken 17 kan man stille seg i kø ved resepsjonen på sykehuset. 

– Jeg anbefaler å ta med strikketøy, lesestoff eller en venninne. Det blir nok litt ventetid. Drar man sammen med en venninne, tar man vare på hverandre og i tillegg har man noen å skravle med. Jeg anbefaler også løse klær, som er lett å ta av og på. Livmorhalsprøven skal ikke tas mens du har menstruasjon, og har du symptomer som utflod, kløe eller svie, skal du heller ikke komme, sier Laursen.

– Vi er profesjonelle og gjør dette hver dag. Alle blir godt ivaretatt og det er ingen grunn til å grue seg. Vi prøver å gjøre det til en så trygg opplevelse som mulig. Vi håper at oppmøte blir like bra i år som i fjor, sier Malene Laursen avslutningsvis. 

****