Foto: Roger Marthinsen

"Jeg beklager for å være den sure kjærringa som er negativ. Nei forresten, jeg beklager overhodet ikke. Naturen må vi ta vare på"

– Jeg er kjempeglad for at vi får vekst til regionen og at utvikling skjer, at vi får økt bosetting, flere arbeidsplasser, flere bedrifter, men jeg mener at det IKKE er greit at naturen alltid taper og at storkapitalen bare skal høvle over oss og tvinge på oss løsninger vi ikke vil ha, skriver Yvonne Rosten.

---------------

Debatt: Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.                 

---------------  

Sjonfjellet og Ranfjorden

Det skjer spennende ting i Mo i Rana, ny batterifabrikk planlegges med masse nye arbeidsplasser, økt bosetting i regionen og med ny flyplass kan det ikke bli bedre for regionen ser det ut som. Kjempebra blir det sannsynligvis også for kommunene som grenser inn til Rana, som vil få økt bosetting, flere gjestedøgn, fart i næringene og mer skattekroner inn. Jeg er en av dem som trenger gjester til det lille hotellet som jeg investerer millioner i for å sørge for at Hemnesberget har overnattingsmuligheter til sine besøkende. Jeg er for utvikling av regionen, jeg vil bare at den skal være på lag med mennesker, dyr, natur og kultur. 

Det er ikke greit at bare noen vifter med lovnader om arbeidsplasser, så skal vi legge oss flate og tro at de nødvendigvis vil gjøre det som er til det beste for regionen på lang sikt. For naturen, for folk som ferdes i naturen, for dyrene, er det viktig at vi forvalter den på en måte som gjør at vi fortsatt kan høste av den, at folk og dyr får sitt drikkevann uten at det er lekket miljøgifter ut i det og at vi fortsatt kan nyte vår frie ferdsel på fjellene og at samene kan fortsette med sine lange tradisjoner med reindrift i områdene våre. For ikke å snakke om vår viktige fuglebestand som slaktes av disse turbinene. 

Vi har lang tradisjon med allemannsretten som sikrer at vi faktisk kan dra på fjelltur og ikke behøver møte høye gjerder og porter med "forbudt område" skilt.

Vi kan bevege oss fritt stort sett overalt. Om Sjonfjellet blir utbygd er dette ikke i tråd med grønn utvikling i følge mitt syn. Selv om Freyr kaller det grønn energi og ikke er villige til å ta innover seg all skade som forårsakes av utbygging av Sjonfjellet. 
Bare se til Haramsøya og mange andre skrekkeksempler i det ganske land, så får man åpnet øynene litt for de overgrep som begås, mot folk, dyr og natur.

Skal vi virkelig ødelegge denne regionen for å utvinne kraft andre land trenger, når vi har nok kraft for eget behov på Helgeland? 

Hvorfor ikke utvikle og fornye vannkraftverkene vi allerede har?

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Hvorfor skal vi ødelegge naturen med enorme vindturbiner og tillate mil etter mil med utostrada på fjellene og ellers bare steinrøys uten livsgrunnlag for dyrene som bor der? Er dette noe vi vil være oss bekjente av? Er dette det vi skal tilby kommende generasjoner og folk som kommer til regionen?

Jeg er også opptatt av fjorden vår, og hvilken konsekvens det vil få for den og dyrelivet å få en stor batterifabrikk til Mo i Rana. Derfor må det være betimelig å ville ha en utredning som handler om hva Freyr har tenkt å gjøre med avfallet de kommer til å produsere på batterifabrikken, og sørge for at de tar ansvar for hele prosessen og ikke bare slipper det ut i Ranfjorden. Ranfjorden har endelig begynt å livne til, fuglene kommer tilbake, etter mange år med utslipp av alt mulig.

- Ikke igjen, sier jeg, skal vi være så blinde at vi aksepterer alt og så er det naturen og vi selv og kommende generasjoner som får lide for det. Vi kan ikke hverken spise penger eller drikke forgiftet vann. 

Jeg for min del ønsker en ren fjord uten masse tungmetaller, fisk som kan spises, dyr som trives og et økosystem som fungerer. Da trenger vi at de store aktørene tar 100% ansvar for sitt avfall.  Vi har nok med en giftig bekk i Rana, som forsyner fjorden med tungmetaller som ikke hører hjemme der, om vi ikke skal få enda mer av batteriproduksjon. Så når Freyr, etter en forklaring om hvilke sikkerhetsrutiner de de skal ta for å sikre minimalt utslipp, slutter av med å si at de ikke kan garantere 0 utslipp uansett, da er det betimelig å spørre hvor avfallet skal ende. 

Jeg er kjempeglad for at vi får vekst til regionen og at utvikling skjer, at vi får økt bosetting, flere arbeidsplasser, flere bedrifter, men jeg mener at det IKKE er greit at naturen alltid taper og at storkapitalen bare skal høvle over oss og tvinge på oss løsninger vi ikke vil ha. Det er merkelig at ingen har spurt oss i AS Norge hva folket vil. 
Det er også betenkelig at det ser ut til at det er greit å lage avtaler bak det norske folk sin rygg, for så å få det fram i lyset når det er for sent for noen å gjøre noe som helst for å hindre det som er planlagt.  Det er overhode ikke greit at fremmede selskaper ødelegger hele Norges kystlinje og noen febrilsk lyver oss opp i øynene og kaller det et grønt skifte når de samtidig havarerer, fjell, livsgrunnlag, og dyr. "Tro ikke det du ser, tro det jeg sier" er vel logikken som noen opererer etter. 

Jeg beklager for å være den sure kjærringa som er negativ. Nei forresten, jeg beklager overhodet ikke. Naturen må vi ta vare på. For oss selv, for dyre og planteliv, for fremtiden – og forvalte den som den fortjener.  Jeg er lei av alle de overgrep som foregår. Skulle tro vi visste bedre med all teknologien som finnes, med alle kloke hoder, men det viser seg gang på gang at det er pengene som bestemmer og det ser ut som vettet forsvinner bare noen vifter med store lovnader og masse penger som de enda ikke har. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.