"Jeg bestemte meg på flekken for å ta en lang shoppepause"

– Når klesindustrien står for mer CO2-utslipp enn fly og sjøfart til sammen, når vi vet at det tar 200 år å bryte ned materialene og det forurenser både drikkevann og havet, da er det på tide og ta grep, skriver Linda Eide.

Det er sikkert flere enn meg som ble rystet av de bildene som ble publisert fra de klesbergene i ørkenen i Chile. 40.000 tonn klær havnet her i 2021!

Vi har jo hørt det før, at klesindustrien er en klima og- miljøsynder. Men dette oppslaget fikk virkelig satt det på dagsorden igjen. For min egen del fikk jeg såpass sjokk at jeg bestemte meg på flekken for å ta en lang shoppepause.

Det sies at vi i gjennomsnitt eier 80 kg klær og 359 plagg. Det er langt i overkant av det vi trenger. Vi kjøper fire ganger så mye klær i dag som for noen få år siden. Det er mange grunner til at vi kjøper mer klær. Den umiddelbare lykkefølelsen av å få seg noe nytt, vi handler av kjedsomhet, ensomhet, av sosial grunner osv. Vi trenger ikke å oppsøke en butikk engang, i det øyeblikket vi skrur på mobilen eller datamaskinen blir vi eksponert for reklame for både det ene og andre som med et tastetrykk sørger for at vi kan hente varen i postkassen noen dager senere.

Selvfølgelig blir det en del bomkjøp, og vi blir lei av det vi kjøper. For å bøte på samvittigheten legger vi det i kleskontainere til f.eks. Fretex, Frelsesarmeen og føler at vi har gjort en god gjerning. Nå viser det seg at kun 2-3 % av det som samles inn av tøy i Norge, forblir i Norge og blir gjenbrukt, resten havner i utlandet eller blir kastet. Vi vet ikke om våre klær ligger i den svære kleshaugen i Chile.

Når klesindustrien står for mer CO2-utslipp enn fly og sjøfart til sammen, vi vet at det tar 200 år for å bryte ned materialene og det forurenser både drikkevann og havet, da er det på tide og ta grep!

Klesindustrien må ta ansvar, og du og jeg som forbruker må få et mer bevisst forhold til våre handlevaner. Kanskje på tide med en shoppepause?

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.