– Jeg bruker å si til studentene mine at dette er et eksempel på alt dere ikke skal gjøre

Skrevet av Hedda Hiller
09.05.2019 19:30 - OPPDATERT 09.05.2019 19:59

Doktor i musikk, Ove Larsen, forteller om sin egen musikalske oppvekst i et musikkåseri bygd på en artikkel han ikke ville likt at studentene hans skrev.

I morgen holder doktor i musikk, Ove Larsen, et musikkåseri i Nesna Kystlags lokaler i første etasje av Langsetbrygga.

Kåseriet har fått navnet "Da Beatles kom til Korgen", og er bygd på en artikkel Larsen skrev for Tidsskrift for kulturforskning, om oppveksten på 60-tallet, og en rockegruppe han var med å forme da han gikk på ungdomsskolen i Korgen. Artikkelen har også vært publisert i boka "Musikk, folk og landskap", som Larsen var redaktør for sammen med kollega og professor i musikk, Pål Fagerheim. 

– Det er en fortelling, krydret med musikkeksempler. Jeg bruker å si til studentene mine at de kan lese artikkelen som et eksempel på hva de ikke skal gjøre. Det er et totalt fravær av akademisk distanse og akademisk språk som ikke passer seg, sier Larsen og humrer. 

Han mener det er viktig å også løfte frem vår nære musikkhistorie. 

– Når du leser om folkemusikkinnsamlere sier at de alltid at de kom altfor sent. De som de skulle snakke med, var allerede døde. Vel, vi som var ungdom på 60-tallet er snart utdødd vi og, så jeg ønsker å forteller denne historien, sier Larsen. 

Han har skrevet to artikler om rock på 60-tallet i lokal sammenheng, og holder på med en tredje. I tillegg til artikkelen om egen musikalsk oppvekst har han skrevet om 60-tallets rockegrupper på Hemnes, blant annet FREAK, som gjorde internasjonal musikk lokal med å bruke dialekt og stedlige hendelser. Artikkelen han legger siste hånd på nå, handler om Willy Andersen.

– Den handler om Willy, eller rettere sagt reunionkonsertene han holdt under Smeltedigelen i 2009, 50 år etter, og om hva de betyr i sosialt og lokalt perspektiv, sier Larsen. 

Han er ansatt ved Nord Universitet avdeling Nesna, og unner seg selv et aldri så lite stikk til universitetsledelsen, som har foreslått å legge ned studiestedet. 

– Dette er den bærende ideen i alt vi har drevet med innen musikkundervisningen på Nesna. Det blir sagt at det ikke drives forskning på Nesna, men vi har drevet, for å si det sånn. Vi har ikke studert klasserom og didaktikk, men forsøkt å se på musikkens rolle i lokalsamfunnet.  

Bjørn Oddvang i Nesna kystlag ser frem til musikkåseriet. 

– Fortellingen er universell for oss alle som ble ungdom og voksne på 60- og 70-tallet. Alle som har hørt Ove i forskjellige humoristiske sammenhenger vet at de kommer til å få en underholdende time, sier Bjørn Oddvang. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.