Foto/video: Merete Svendsgam Olsen

– Jeg skal ikke klage på noen fluer på kjøkkenet, etter dette

SE VIDEO: Merete Svendsgam Olsen ble ekstremt omsvermet under en tur på Tonnesfjellet. – Det kjentes ut som om jeg hadde på meg et skjerf av nervøs fløyel.

Det var under en tur på Tonnesfjellet sist torsdag, Merete Svendsgam Olsen fikk følge av enorme mengder med svartfluer. 

– Jeg møtte en mann på tur ned som hadde en del fluer etter seg, men tenkte at det sikkert bare var fordi han var litt svett. Men da jeg nærmet meg tregrensa på tur opp på fjellet, da møtte jeg på dem. Verst ble det imidlertid på tur ned igjen, sier Svedsgam Olsen.

Til tross for de enorme mengdene med fluer, fikk Merete verken panikk eller begynte å slå rundt seg. 

– Det gikk egentlig utrolig bra. Jeg viftet litt med gåstavene til å begynne med, men innså at det var nyttesløst. Så jeg gjorde ikke en flue fortred, sier hun til Rana No.

(Saken fortsetter under videoen)

– Hadde dette vært på Finnmarka og det hadde vært mygg, da hadde jeg nok imidlertid løpt som bare det, ler hun.

Hun beskriver lyden av de surrende fluene som det verste.

– De biter jo ikke, men jeg trakk pannebåndet god nedover ørene, så da gikk det bedre. Det føltes som om jeg hadde et skjerf av nervøs fløyel på meg, forteller Merete.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Merete skjønte forøvrig ikke hvor omsvermet hun faktisk hadde vært på turen, før hun kom hjem og skulle vise frem videoopptakene hun hadde gjort underveis, til mannen Morten Aspdal Olsen og barna Maja og Matias.

– Jeg skal ikke klage på noen fluer på kjøkkenet, etter dette, forteller Merete Svendsgam Olsen.

(Saken fortsetter under videoklippet)

Det er de siste dagene meldt om flueinvasjon flere steder i Nord-Norge. Årsaken er hetebølgen, som har fått antallet svartfluer til å eksplodere. 

Biolog og generalsekretær i miljøorganisasjon Sabima, Christian Steel, sier til NRK Nordland, som først omtalte saken, at slike flueinvasjoner egentlig er godt nytt. Fluene spiller nemlig en viktig rolle i økosystemene. 

− Fluene er viktig mat for andre insekter og fugler. Vi ser at flere steder i fjellet har fuglebestanden gått mye tilbake. Derfor er fluene gode nyheter for mange av de insektspisende dyrene, sier biologen til NRK Nordland.

Merete Svendsgam Olsen velger også å se det positive i opplevelsen.

– Vi skal ta vare på humler og bier, og da er det nok viktig å ta vare på fluene også, sier  hun.

Men nistepakken hun hadde med, den ble ikke fortært underveis.

– Nei, det var ikke mulig. Så jeg er glad jeg spiste en skikkelig porsjon med frokostblanding, før jeg dro ut på tur.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.